Concediu si...ceva dulce

Home « Chefs « Retete

În special vara, când vacanţele şi concediile sunt în floare, simţim nevoia să ne răsfăţăm toată familia cu ceva dulce. De cele mai multe ori, apelăm la clasicile clătite sau la plăcintele bunicii, fără să ştim că-i putem surprinde pe cei dragi preparând ceva diferit, mult mai gustos şi savuros. Iată ce-ţi propunem noi:

 

Rulouri cu zmeură

Ingrediente: aluat: 1 cană de lapte; 2/3 cană de zahăr; 1 1/2 linguri de drojdie uscată; 1 cub de unt nesărat; 2 ouă mari; 1 linguriţă coajă de lămâie rasă fin; 1/2 linguriţă sare de mare fină; 4 cupe de făină
umplutură: 500 g zmeură; 1/4 ceaşcă de zahăr, plus 2 linguri extra; 1 linguriţă amidon de porumb
glazură: 3/4 ceaşcă de zahăr; 3 linguri de unt nesărat, topit; 1 1/2 linguri de smântână

Mod de preparare: Într-o cratiţă mică, încălzeşte laptele la foc moderat, până când este de 95 °C. Toarnă laptele cald într-un castron şi, cu un mixer, amestecă în el, în zahăr şi drojdie. Lasă să se odihnească puţin, până când drojdia este spumoasă (aproximativ 5 minute). Adaugă untul moale, ouă, coajă de lămâie rasă şi sare de mare. Adaugă făina şi bate cu mixerul la viteză medie, până când se formează un aluat moale (aproximativ 3 minute). Măreşte viteza de la mediu – la mare şi bate până când aluatul este moale (aproximativ 10 minute).

 

Transferă aluatul pe-o suprafaţă presărată cu făină şi frământă-l cu mâinile de două sau trei ori. Pune-l într-un vas uns cu puţin unt, acoperă-l cu folie de plastic şi lasă-l să stea într-un loc cald până îşi dublează volumul (1 până la 2 ore). Tapetează o tavă cu hârtie de copt astfel încât şi laturile tavei să fie acoperite. Unge cu unt fundul tăvii şi părţile laterale ale tăvii.

 

Roteşte aluatul pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină şi, cu ajutorul unui sucitor, rulează într-un dreptunghi de 10 cm x 24 cm. Într-un bol mediu, amestecă zmeura cu zahărul şi amidonul. Presară zmeură uniform peste aluat. Rulează aluatul pentru a forma un sul de 24 cm lungime, pe care îl tai în sferturi, apoi în câte 4, şi aranjează-le în tava de copt. Toarnă sucul de zmeură rămas de la fructe printre rulouri. Acoperă-le şi lasă-le să crească într-un loc cald, până când sunt pufoase şi au umplut tava de copt (aproximativ 2 ore).
 

Încălzeşte cuptorul la 425 °C. Coace rulourile pentru aproximativ 25 de minute, până când acestea sunt rumenite. Transferă-le pe un platou timp de 30 minute, ca să se răcească. Într-un castron mic, amestecă zahărul pudră cu unt şi smântână până ce glazura este groasă şi tartinabilă. Decorează fiecare rulou cu glazură şi serveşte.

 

Biscuiţi "uriaşi"

Ingrediente: 2 căni făină; 1 linguriţă sare; 1 lingură praf de copt; 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu; 5 linguri de unt nesărat (3 linguri felii subţiri, 2 linguri topite); 1 cană de lapte bătut

Mod de preparare: Încălzeşte cuptorul la 475 de grade. Poziţionează un raft în partea superioară a cuptorului. Într-un castron mare, amestecă 2 căni de făină cu sarea, praful de copt şi bicarbonat de sodiu. Folosind un blender, amestecă ingredientele până când seamănă cu nişte firimituri. Cu ajutorul degetelor, freacă firimiturile cu unt, apoi bagă-le aproximativ 15 minute la congelator. După care încorporează-le în laptele bătut şi amestecă până formezi un aluat.

 

Transferă aluatul pe o suprafaţă de lucru presărată cu făină, apoi rulează-l. Taie aluatul în forme mici şi presează-le bine, să-ţi iasă forma unor biscuiţi mari. Repetă procesul până termini toată cantitatea de aluat. Aranjează biscuiţii pe o hârtie de copt mare şi unge-i cu untul topit. Coace-i aproximativ 14 minute, până când biscuiţii devin crocanţi şi aurii.

 

 

 

 

Autor: Irina B.

sursa foto: foodandwine.com
 

 

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: dulce, dulciuri, gastronomie, retete culinare
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement