Croissantul, deliciul diminetilor

Home « Chefs « Retete

Francezii nu concep nicio dimineaţă fără croissant. Simplu, cu unt, gem, dulceaţă sau ciocolată, croissantul este opţiunea perfectă cu care îşi încep ziua. Cu toate că este un simbol al bucătăriei franteze, croissantul vine, de fapt, din Austria secolului al XIII-lea. Pe mesele francezilor şi în cărţile de bucate, croissantul este prezent de prin anul 1890.

După cum bine ştim, exist
ă numeroase forme de croissant, însă cea de semi-lună are povestea cea mai interesantă: în 1683, încercând să atace Viena, turcii au săpat un tunel sub zidurile oraşului, pentru a putea intra nevăzuţi. Un patiser, auzind zgomotele, a alertat armata austriacă şi s-a gândit că n-ar fi rău să celebreze momentul, aşa că a creat "kipferl", un produs de patiserie având formă de semilună. Treptat, a devenit o emblemă a Imperiului Otoman, simbolizând astfel înfrângerea turcilor de către austrieci.

Croissante simple

Ingrediente: 420 g făină; 150 g unt; 250 ml lapte; 15 g drojdie; 3 linguri zahăr; 2 linguri unt topit; 1 linguriţă sare; 1 ou

Mod de preparare: Dizolvăm drojdia în laptele rece, adăugăm untul topit, sarea şi zahărul, apoi amestecăm cu aproape toată făina şi frământăm aluatul bine. Îl acoperim cu folie de plastic sau aluminiu şi-l punem într-un loc răcoros să crească, circa 5 ore. Tăiem untul cât este rece, în felii subţiri, şi-l lăsăm să ajungă la temperatura camerei (circa 18 grade C).

Punem aluatul pe o planşetă presărată cu făină şi îl frământăm din nou. Întindem aluatul pe planşeta cu făină, sub formă de dreptunghi, circa 25 X 40 cm, şi punem untul pe jumătate din aluat, dar nu până la margine. Îndoim marginile aluatului peste bucăţile de unt, după care aducem a doua jumătate de aluat peste partea cu unt.

Strângem puţin marginile şi învârtim aluatul 45 de grade. Întindem aluatul din nou până când are grosimea de 1 cm. Îndepărtăm făina de pe aluat şi-l împăturim în trei părţi. Din nou întoarcem aluatul 45 de grade şi continuăm cu întinsul aluatului şi împăturitul încă de două ori. Acoperim aluatul cu folie de plastic sau aluminiu şi-l băgăm la frigider 10-15 minute.

 

Scoatem aluatul şi începem să-l întindem sub formă de dreptunghi, circa 30 X 50 cm. Îl împărţim în două pe lungime şi tăiem 9 triunghiuri din fiecare parte, apoi rulăm triunghiurile începând cu baza, iar vârful să ajungă sub croissant. Acoperim cornurile cu un prosop şi le lăsăm la crescut, circa 45 de minute. La final, le ungem cu oul bătut puţin şi le coacem la 250 grade C, 8 – 10 minute.

Croissante cu unt

Ingrediente: 350 g făină; 200 g unt la temperatura camerei; 115 ml lapte călduţ; 7.5 gr drojdie uscată; 30 ml apă călduţă; 1 ou bătut (pentru uns); 1 ou; 1 lingură lapte (pentru uns); 2 linguri zahăr pudră; 1 linguriţă sare

Mod de preparare: Preîncălzim cuptorul la 200 grade C. Amestecăm oul, 30 g unt, făina, sarea, zahărul şi drojdia, apoi încorporăm laptele şi apa, turnând câte puţin. Omogenizăm bine, până când se formează o cocă elastică. O acoperim şi-o lăsăm deoparte, până îşi dublează mărimea.

Pe-o suprafaţă pudrată cu făină, întindem coca şi-o frământăm până devine elastică. O aşezăm într-un castron, o acoperim şi-o lăsăm la frigider o oră. După acest interval, scoatem coca, o punem din nou pe suprafaţa pudrată cu făină şi întindem o foaie de 50 x 20 cm.

Separăm untul rămas în 3 porţii. Folosind o porţie de unt, împrăştiem în grămăjoare mici pe 2/3 din suprafaţa aluatului, lăsând partea de jos liberă, precum şi 1 ½ cm înainte de margini. Împăturim aluatul în 3, învelind prima dată partea de jos, fără unt, apoi împăturind partea de sus peste. Sigilăm marginile şi lăsăm fiecare aluat 10 minute la frigider. Întindem din nou cu sucitorul, după care întindem şi a doua parte de unt, din nou foaia şi punem ultima parte de unt în grămăjoare peste aluat (urmând aceiaşi paşi) şi lăsăm 30 de minute la frigider.

Întindem un aluat de 50 x 30 cm, îl tăiem pe jumătate în lungime, apoi pe lăţime în mai multe bucăţi egale. Fiecare bucată rezultată o tăiem pe diagonală pentru a obţine câte 2 triunghiuri. Luăm câte un triunghi, îl ungem cu amestecul format din oul bătut cu o lingură de lapte, apoi îl rulăm pornind de la latura cea mai mare a triunghiului, dând forma unei semilune. Pe deasupra croissantelor ungem cu ou şi lapte, apoi, după ce punem hârtie de copt în tavă, aşezăm cornurile şi le lăsăm să crească între 30 de minute şi 1 oră, apoi le coacem la cuptor 15-20 de minute, până devin aurii.

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: croissant, gastronomie, mic dejun, retete culinare
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement