Paine cu chimen facuta in casa

Home « Chefs « Retete

Chimenul este o plantă care crește în mod sălbatic sau în mediu de cultură. Diferența dintre chimenul sălbatic și cel cultivat este dimensiunea semințelor (principalul element utilizat în gastronomie sau terapii naturiste), astfel chimenul sălbatic are semințele mult mai mari decât cel cultivat. Deși am putea fi tentați să alegem semințele de chimen sălbatic pentru că sunt mai mari sau mai rare… este bine de știut că soiurile cultivate sunt mult mai bune datorită faptului că au fost selecționate astfel încât să conțină o cantitate cât mai mare de ulei volatil, principalul element activ al plantei, de aceea semințele de chimen pe care le găsim la supermarket sau în magazinele Plafar, sunt obținute prin cultivarea chimenului.

Chimenul face din pâinea coaptă în casă un aliment gustos, căreia îi conferă o altă aromă decât cea obişnuită. Așadar, va propun o pâine cu chimen, făcută în casă, care nu se compară cu nimic în lume, atât de sănătoasă şi gustoasă e!

 

                                   Pâine cu chimen făcută în casă

Ingrediente:

  • 650 g făină neagră

  • 300 g făină albă

  • 600 ml apă

  • 25 g drojdie

  • 1/2 linguriţă sare

  • chimen (cantitatea în funcţie de preferinţe)

  • 2 linguriţe zahăr

Mod de preparare:

Se face o maia din 400 g făină neagră şi 150 g făină albă, drojdia înmuiată într-o ceaşcă cu apă călduţă şi chimen, care a fost opărit în prealabil în 50 ml apă clocotită.paine cu chimen facuta in casa

Se frământă bine şi se lasă la dospit cca 2 ore. După dospire, se adaugă restul de 250 g făină neagră, 150 g făină albă şi sarea dizolvată în apă.

Se frământă aluatul bine şi se lasă la dospit 30-35 de minute. Apoi aluatul se împarte în patru bucăţi, se modelează sub formă alungită şi se aşază în tava de aragaz unsă cu puţin ulei, în care se lasă încă 30 de minute ca să crească.

După ce aluatul a crescut, se frământă din nou coca cu puțină făină, se pune într-o tavă de cozonac, se presară semințe de chimen deasupra și se mai lasă la crescut 30 de minute. Se coace apoi pâinea 45-50 de minute în cuptorul încălzit la 180 grade Celsius (până când pâinea are o crustă aurie).

După coacere, pâinile se ung cu apă îndulcită, care se prepară dintr-o ceaşca de apă, în care s-au dizolvat 2 linguriţe de zahăr.

Poftă bună!

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement