Prepara cele mai delicioase retete cu prune

Home « Chefs « Retete

Cum weekendul este aproape şi poftele de dulce sunt mai prezente ca oricând, m-am gândit să ne răsfăţăm cu câteva reţete de dulciuri cu prune.

 

Cunoscute pentru beneficiile asupra organismului, dar şi pentru că sunt de mare ajutor atunci când ne dorim să gătim ceva cu care să ne surprindem familia, nu ne rămâne decât să ne suflecăm mânecile şi să trecem la gătit.

Iată ce minunăţii putem prepara:

Tartă cu prune

Avem nevoie de:

20 de prune

10 caise

2 ouă

2 linguri zahăr

2 linguri ulei

2 linguri făină

2 linguri nuca de cocos

1 zahăr vanilat

1/2 linguriţă praf de copt

scorţişoară

zahăr

Mod de preparare: Desfacem prunele şi caisele în jumătăţi, le scoatem sâmburii, apoi presărăm puţin zahăr şi scorţişoară peste ele.

Batem albuşurile spumă cu un praf de sare. Adăugăm zahărul şi mixăm până observăm că am obţinut o spumă densă şi lucioasă, numai bună s-o mănânci aşa goală.

 

Gălbeluşurile le amestecăm cu ulei, pe urmă le răsturnăm peste spuma de albuş. Încorporăm şi făina amestecată cu praful de copt şi nuca de cocos, apoi omogenizăm bine.

Compoziţia rezultată o turnăm în vasul uns cu puţin ulei şi tapetat cu făină. Deasupra punem prunele şi caisele în formă de vârtej şi dăm la cuptor la foc mediu, pentru cca jumătate de oră, până prăjitura se aureşte frumos deasupra.

După ce am scos tarta din cuptor, o lăsăm să se răcească, eventual o pudrăm cu zahăr şi puţină scorţişoară.

Găluşte cu prune

Avem nevoie de:

1 kg cartofi

2 ouă

4-5 linguri de zahăr

1 lingură ulei

400-500 g făină

25 de prune măricele

5-6 linguri de pesmet

3 linguri de zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

puţin unt

scorţişoară

Mod de preparare: Spălăm prunele, le tăiem pe jumătate şi le scoatem sâmburii. Spălăm şi cartofii, îi curăţăm şi îi tăiem ca pentru piure. Apoi îi punem la fiert în apă cu sare, după care îi zdrobim bine.

În piureul format adăugăm 2 ouă, zahărul şi o lingură de ulei, apoi făina şi frământăm bine, până rezultă un aluat lipicios.

Într-o oală turnăm apa, cu un praf de sare şi o lăsăm pe foc până fierbe.

Paralel, rumenim puţin pesmetul în tigaie cu puţin unt, fără să uităm să amestecăm ca să nu se ardă.

Din aluat formăm biluţe, pe masa bine înfăinată, apoi le aplatizăm în mână. Punem o jumătate de prună în mijloc şi-o învelim în aluat. Rulăm în mână până obţinem o formă rotundă; procedăm aşa până terminăm toată compoziţia.

 

Găluştele formate le introducem în oala cu apă şi le lăsăm să fiarbă la foc mic până se ridică deasupra.

La final, le scoatem cu o paletă, le tăvălim prin pesmet şi prin zahăr amestecat cu puţină scorţişoară.

Îngheţată de prune

Ingrediente:

1 kg prune

260 g zahăr pudră

800 ml smântână

300 ml lapte

1 păstaie vanilie împărţită pe 1/2

8 gălbenuşuri de ouă

Mod de preparare: Tăiem prunele pe 1/2 şi le punem cu 80 g zahăr în oală, acoperim cu capac şi lăsăm să fiarbă cam 10 minute, la foc mediu, până se înmoaie. Apoi dăm deoparte să se răcească.

Punem smântâna, laptele şi vanilia tăiată la fiert, pe urmă le lăsăm să se infuzeze 20 de minute.

Într-un bol punem gălbenuşurile şi zahărul rămas, pe care le punem la foc; batem ouăle. Turnăm amestecul într-o oală curată şi punem din nou la foc moderat, amestecând constant, până când se îngroaşă uşor şi acoperă spatele lingurii.

Strecurăm într-un bol şi lăsăm să se răcească complet în frigider, înainte de a amesteca cu piureul de prune şi de a pune în aparatul de îngheţată.

Să avem poftă!

 

 

Irina B.

sursa foto: pinterest.com

Publicat in: iulie 2013
Inapoi la categoria «« Chefs

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement