Rasfat culinar in ton cu sezonul

Home « Chefs « Retete

Dacă tot suntem aproape de weekend, dacă tot soarele este generos cu noi, m-am gândit să-ţi prezint câteva reţete dulci, cu îngheţată, recomandate de mine.

 

Îngheţată de vanilie cu banane caramelizate şi sos de rom

 

Ingrediente:

2 linguriţe unt nesărat

1 banană, tăiată în patru

2 linguriţe zahăr brun

2 linguri rom

2 linguriţe apă

câte un vârf de cuţit de nucşoară şi scorţişoară

2 linguri de nuci şi migdale mărunţite şi prăjite

 

Mod de preparare: Topeşte untul într-o tigaie încinsă, apoi aşază bucăţile de banană şi lasă-le să se rumenească un minut. Ia tigaia de pe foc, adaugă zahărul brun şi toarnă romul. Lasă bananele la rumenit încă 30 de secunde, până când zahărul se topeşte. Adaugă apa, nucşoara şi scorţişoara, agitând tigaia, până când sosul devine ceva mai gros. Aşază compoziţia într-un bol simplu, alături de o cupă de îngheţată de vanilie.

 

Ingrediente pentru îngheţata de vanilie:

1 cană cu lapte integral

150 de g zahăr

2 ceşti cu smântână

1 păstaie de vanilie, desfăcută în jumătăţi

6 gălbenuşuri de ou

1 linguriţă cu esenţă de vanilie

sare

 

Mod de preparare: Într-o oală medie încălzeşte laptele şi jumătate din smântână cu un praf de sare. Adaugă păstaia de vanilie şi acoperă vasul, pe care îl laşi la temperatura camerei timp de 30 de minute. Între timp, amestecă gălbenuşurile într-un vas şi adăugă restul de smântână turnând încet printr-o sită. Amestecă toată compoziţia în oală, las-o la foc mediu, amestecând continuu. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă la răcit puţin, apoi introdu la congelator.

 

Parfait cu piersici şi brandy

 

Ingrediente:

1/2 kg piersici

1 lingură suc de lămâie

3 linguriţe brandy

1 jumătate cană cu zahăr

îngheţată de vanilie

 

Mod de preparare: Crestează piersicile şi scufundă-le timp de 10 secunde într-o oală cu apă care fierbe. Aşază-le apoi în apă rece; se vor decoji mai uşor. Taie-le în bucăţi mici, apoi amestecă-le într-un bol cu sucul de lămâie şi cu brandy. Topeşte zahărul într-o tigaie până se caramelizează, apoi adaugă piersicile şi amestecă uşor, până caramelul se dizolvă în sos. Pune amestecul într-un bol şi lasă-l să se răcească la temperatura camerei. În două pahare înalte pune, alternând, două linguri de amestec şi două de îngheţată de vanilie.

 

Cum nu putea lipsi din peisaj îngheţata de ciocolată, iată o idee de preparare:

 

Ingrediente:

1 cană cu lapte integral

1 cană cu smântână

1 linguriţă cu vanilie

2 tablete de ciocolată cu 70% cacao, tăiate mărunt

1/2 cană de zahăr

3 linguri de apă

6 gălbenuşuri

sare

 

Mod de preparare: Într-un vas încălzeşte laptele, smântâna şi vanilia până ajung la fierbere, apoi ia vasul de pe foc. Zahărul şi apa fierbe-le până ce toate cristalele sunt dizolvate şi compoziţia se transformă într-un sirop. În el toarnă încet compoziţia cremoasă (amestecă puternic, caramelul are tendinţa de a se întări). Fierbe la foc mic, până ce tot caramelul se topeşte. Gălbenuşurile batele cu un mixer cu puţină sare şi trei linguri de zahăr până când compoziţia nu mai curge de pe palete. Toarnă încet compoziţia cu caramel în crema de gălbenuşuri şi amestecă. Pune vasul pe foc mic şi amestecă până se întăreşte (ai grijă să nu dea în foc). Compoziţia strecoar-o printr-o sită fină şi toarn-o peste ciocolata mărunţită. Lasă compoziţia să se răcească 35 de minute la temperatura camerei, amestecând din când în când. Apoi pune în forme şi lasă la congelator cel puţin o oră.

 

Să ai poftă!

 

Autor: IRINA B.

Sursa foto: wallpaperscraft.com

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: ciocolata, dulce, gastronomie, inghetata, retete culinare, retete dulciuri
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement