Rasfata-te cu marmelada de portocale

Home « Chefs « Retete

O linguriţă de marmeladă de portocale, întinsă pe-o felie de pâine crocantă cu unt, alături de-o cană cu ceai fierbinte este răsfăţul dulce al fiecărei dimineţi răcoroase de toamnă.

Cum portocalele se găsesc la tot pasul, câteva borcane cu marmeladă de portocale păstrate în camară vor fi "plăcerea vinovată" a întregii familii.

Iată cum se prepară:

Marmeladă de portocale cu scorţişoară

Ingrediente: 700 g portocale; 1 kg zahăr; sucul de la 1 lămâie ; scorţişoară (opţional)

Mod de preparare: Pune portocalele, sucul de lămâie şi apa într-o cratiţă, aşa încât apa să acopere portocalele. Lasă apa să dea în clocot, apoi redu focul şi las-o să fiarbă uşor cam 2 ore, până când coaja de portocală se înmoaie suficient de bine.

Încălzeşte zahărul într-o crăticioară pusă la foc mediu. Între timp, scoate portocalele din lichid, lasă-le să se răcească, taie-le în jumătăţi şi scoate-le miezul, pe care îl pui în lichidul în care au fiert portocalele. Pune lichidul cu miezul de portocale la fiert timp de 6 minute, apoi strecoară lichidul într-un bol, presând pulpa de portocale cu o lingură.

Toarnă lichidul înapoi în cratiţă. Taie coaja de portocală în fâşii subţiri, apoi adaugă-le în lichidul din cratiţă, turnând zahărul cald şi scorţişoara. Amestecă-le pe foc mic, până ce zahărul s-a dizolvat, cam 10 minute, după care lasă-le să fiarbă timp de 1 - 2 ore, până se leagă.

La final, ia cratiţa de pe foc şi lasă marmelada să se răcească 20 minute în cratiţă, apoi pune-o în borcane curate şi sigilează-le.

Marmeladă de portocale cu ananas

Ingrediente: 3 portocale mari; 1 kg zahăr; 1 ananas; 1 lămâie

 

Mod de preparare: Taie citricele în feliuţe subţiri şi păstrează-le sâmburii, pe care îi pui într-un săculeţ de tifon. Curăţă ananasul de coajă, apoi taie-l cubuleţe.

Toarnă 1 litru de apă într-o cratiţă şi pune portocalele, lămâia, ananasul şi săculeţul cu sâmburi. Lasă-le să fiarbă 30-40 de minute, până când fructele sunt moi, iar coaja se desprinde uşor. Scoate săculeţul cu sâmburi şi stoarce lichidul rămas în el. Opreşte focul, pune zahărul, amestecă bine până ce acesta se dizolvă şi din nou aprinde focul ca să fiarbă (cca 4 minute).

După ce opreşti focul, folosind o strecurătoare, îndepărtează eventualele arsuri de la suprafaţa marmeladei, apoi lasă să se răcească pentru 10-15 minute.

Pune marmelada în borcane sterilizate, sigilează-le bine, apoi depozitează-le într-un loc întunecat şi răcoros.

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, marmelada, marmelada de portocale, retete culinare
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement