Sanatos si gustos


Sanatatea are gust - Orez cu piept de pui in dovleac

Home « Chefs « Retete

Orezul este o sursă bună de energie pentru organism, nu are colesterol, ajută în buna funcţionare a creierului, conferă senzaţia de saţietate, fibrele din orez ajută tractul digestiv. Pe de alta parte, dovleacul conţine apă, betacaroten (în cantitate semnificativă), vitamina E (care acţionează şi ea ca antioxidant), vitamina C şi vitamine din grupa B, săruri minerale( fier, fosfor, potasiu, magneziu şi zinc). Pulpa de dovleac se poate prepara ca fel de mâncare sau folosită ca ingredient în supe de legume şi diverse mâncăruri, ca umplutură în aluaturi sau, ca în cazul de faţă, în combinaţie cu orezul. Haideţi să aflăm împreună ce combinaţie poate ieşi prin reţeta prezentată mai jos:

 

                                              Orez cu carne în dovleac

 

Ingrediente:

- 1 vârf mare de cuţit de şofran
- 500g ceapă, tăiată felii subţiri
- 175g de unt
- 8 căţei de usturoi, tocaţi mare
- 100g de ghimbir, tocat mare
- ¾ linguriţă praf de ardei iute
- 1 linguriţă seminţe de cardamom, măcinate
- ½ linguriţă de nucşoară măcinată
- 400ml lapte de cocos
- 2 linguri de coriandru, tocat
- 500 g piept de pui

 

Pentru sos:

- 4-6 linguri de ulei
- 3 linguriţe seminţe de muştar
- 3 linguri frunze de curry proaspete sau uscate
- 4 cepe, tăiate cubuleţe mici
- 8 căţei de usturoi, pisaţi
- 75g de ghimbir, tăiat în fâşii subţiri
- 1 lingură de boia
- 3 roşii tocate
- 450ml supă de pui
- 2 linguri de zahăr

 

Mod de preparare:

1. Se pune carnea într-un bol mare, se adaugă zeama de lămâie, piperul, şofranul şi se amestecă. Se lasă deoparte o oră.

2. Pentru sos, se încinge uleiul într-o cratiţă, se aruncă seminţele de muştar, urmate de frunzele proaspete de curry (dacă se folosesc frunze uscate, se adaugă odată cu roşiile) şi se prăjesc până se degajă o aromă caldă, de nucă, cam 30 de secunde.

3. Se adaugă ceapa, se pune capacul şi se ţine la foc mic 10-15 minute, până ce totul se înmoaie foarte tare, amestecând din când în când. Se ia capacul, se măreşte focul, se adaugă usturoiul şi ghimbirul şi se prăjesc un minut. Se adaugă boiaua şi se mai ţine pe foc 30 de secunde. reteta cu dovleac

4. Se adaugă roşiile, supa şi zahărul (şi frunzele uscate de curry, dacă se folosesc). Se ţin pe foc 15-20 de minute, până ce sosul s-a îngroşat şi a scăzut cu o treime.

5. Se încinge cuptorul la 180° C şi se bagă la cuptor puiul stropit cu câteva linguriţe de ulei în jur de 30 de minute (nu trebuie lăsat să se facă în totalitate). Înainte de a fi scos, se toarnă roşiile tocate deasupra.

7. Se scot bucăţile de pui din cuptor. În interiorul unui dovleac bine scobit peste pieptul de pui se toarnă sosul lăsat de pui şi roşii. Se adaugă laptele de cocos şi seminţele de cardamom, măcinate. Se potriveşte gustul cu zahăr sau nucşoară măcinată. La final, se presară cu frunze de coriandru înainte de servire.

Să aveţi poftă!

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: dovleac, orez, orez cu piept de pui in dovleac, reteta
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement