Tocanita de hribi cu marar si usturoi - un deliciu culinar

Home « Chefs « Retete

Toamna este şi sezonul hribilor, acele ciuperci care, puse în mâncare, dau un gust nemaipomenit şi, totodată, o aromă pe care cu greu o întâlneşti!

Denumirea de hrib provine din ucrainescul "hryb". Denumirea științifică, "Boletus edulis", provine din rădăcina latină "bolet", care înseamnă "ciupercă superioară", și "edulis", cu sensul de "comestibilă", exprimând calitățile culinare ale speciei. Această ciupercă are o aromă distinctă și un miros plăcut. Are o concentrație mare de apă în comparație cu alte ciuperci comestibile.

Carnea este albă, tare, cu gust ușor de alune și carne, cu miros plăcut și textură fină și cremoasă. Hribii se consumă proaspeți, ușor prăjiți în unt, cu paste, în rizoto, în supe și în multe alte feluri de mâncare.

Pălăria ciupercii mature este de 7–30 cm, având culoare roșie-maronie, cu nuanțe de alb în părțile de lângă margini. Culoarea devine tot mai închisă pe măsură ce ciuperca se maturizează. Piciorul este umflat la bază, are culoarea brun-deschis, atinge înălțimea de 8–25 cm și o grosime de până la 7 cm. Lamelele de sub pălărie sunt albe atunci când sunt tinere, iar pe măsură ce se maturizează își schimbă culoarea în galben, apoi în maro. Piciorul și pălăria constituie un întreg, carpoforul, partea vizibilă a ciupercii.tocanita de hribi

Drept urmare, mi-am propus să adun toate beneficiile acestor hribi într-o tocăniţă tradiţională, cu mărar şi usturoi, pe care să o putem savura în aceste zile însorite de toamnă:

 

                              Tocăniţă de hribi cu mărar şi  usturoi

 

Ingrediente:


- 1 kg hribi

- 150 g unt

- 2-3 cepe mijlocii

- mărar şi pătrunjel tocat marunt

- 6 căţei usturoi

- 1 pahar supă de legume

- 1 lingură vârf făină


Mod de preparare:

Se curăţă hribii, se toacă ceapa mărunt. Se topeşte untul la foc mediu, se adaugă ceapa, usturoiul, după un minut şi ciupercile, şi se lasă să se călească împreună, până când ciupercile încep să lase apa. Se adaugă un pahar de supă de legume sau apă, se amestecă din când în când, se lasă să fiarbă până ce apa s-a evaporat. Într-o farfurie, peste făină, se toarnă apă, se amestecă bine până capătă compoziţia unei paste, apoi se adaugă la ciuperci. Se sărează şi se piperează după gust. Între timp, se presară verdeţurile, se ia de pe foc şi se serveşte ca atare, cu garnitură de orez, mămăliguţă, în funcţie de preferinţe.

Poftă bună!

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: hribi, reteta, toamna, tocanita de hribi cu marar si usturoi
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement