Dulceata de nuci verzi


Un desert pe cinste - Dulceata de nuci verzi

Home « Chefs « Retete

Nucile verzi sunt adevărate " bombe " de sănătate. Pe lângă faptul că miezul de nucă este un aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, are şi nişte calităţi terapeutice de invidiat. Astfel că, dacă vor fi consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat.

Miezul nucilor este o adevărată uzină de elemente benefice: conţine apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupă globulinelor (de natură celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nucă este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamină A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotină, colină), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la 100 g.

Cine nu are vreo amintire legată de nuc şi de fructele acestuia?!

Eu îmi amintesc şi acum nucul falnic din grădina bunicii, cu o coroană imensă şi un trunchi pe care nu reuşeam să îl cuprind cu braţele, era un adăpost în zilele toride de vară. Cât despre dulceaţa făcută de bunica din aceste fructe magice, nu mai spun.

Nucile sunt folosite la diverse preparate gastronomice şi dau o savoare deosebită mai ales deserturilor.Pentru clipele copilăriei şi pentru gusturile de altădată, ne putem delecta cu o dulceaţă de nuci verzi. Este una dintre cele mai bune şi aromate dulceţuri.

 

Pentru acest preparat avem nevoie de:

 - 1,5 kg nuci verzi (250-300 buc)

-1 kg zahăr

- 500 ml apă

- o lingură miere de albine

- zeama de la o lămâie mare

- 2 cuişoare

- 2 plicuri vanilie.

 

Cum pregătim:

Nucile se culeg pe la jumătatea lunii iunie (miezul are aspect gelatinos) şi se curaţă de coaja verde, până unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este încă albă şi moale. Nucile se pun în apă rece, că să iasă amărăciunea din ele şi să nu se înnegrească. Se lasă astfel 24 ore, acoperite cu o farfurie întoarsă că să le menţină scufundate în apă. La nucile curăţate se schimbă apa de două-trei ori pe zi şi se limpezesc bine timp de 2-3 zile.

Într-o cratiţă se pun zahărul, mierea, zeama de lămâie şi apă, se ţin la foc până când se dizolvă zahărul. Când siropul dă în clocot, se pun nucile, cuişoarele şi vanilia. Se fierb până când se leagă siropul, dar nu prea mult ca să nu se caramelizeze zahărul. Dulceaţa de nuci verzi se fierbe până când siropul se leagă, adică picurând dulceaţa pe o farfurie, picăturile îşi păstrează forma, fără a sări stropi. Când dulceaţa este gata şi siropul este destul de legat, se ia cratiţa de pe foc. După ce s-a răcit, se pune în borcane. Este o dulceaţă cu aromă foarte plăcută.

 

Să o serviţi cu plăcere!

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: delicios, dulceata, nuci verzi, vitamine
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement