Vreau sa devin bucatar! Ce cursuri sa urmez?

Home « Chefs « Scoli si bucatari

Emisiuni ca "Master Chef" sau "Top Chef" au readus în actualitate gustul pentru meseria de bucătar, uitată undeva într-un colţ întunecat.

Dacă până acum, a fi bucătar era considerată o meserie neprofitabilă, iată că, astăzi, tot mai mulţi îşi doresc să fie un mic "chef", să aibă propriul restaurant sau propria emisiune culinară.

Dacă şi tu te numeri printre cei care au de gând să urmeze o carieră în domeniul gastronomic sau ai vreun prieten cu intenţii serioase în a deveni bucătar cu acte în regulă, iată care sunt cele mai bune şcoli de la noi care oferă cursuri în domeniu.

Ele promit că, la finalul acestor cursuri, vei ştii nu numai trucuri în bucătărie, ci şi noi tehnici, preparate de bază, cum trebuie întreţinută o bucătărie, cum se face aprovizionarea şi cum să lucrezi în echipă.

Prima şcoală este THR – Tourism, Hotel and Restaurant Consulting Group, care ţine 3 luni de teorie şi practică, de luni până joi, în fiecare săptămână. Nu vei învăţa numai tehnologie şi terminologie culinară, ci şi comunicare într-o limbă străină. Practica se face fie în laboratorul şcolii, fie în restaurante.

 

Taxa se plăteşte fie integral, fie în două tranşe (40%-60%):

Curs de Bucătar (3 luni) – 1.200 RON
Curs de Cofetar-Patiser (3 luni) – 1.125 RON
Curs de Bucătar şef (trebuie să ai specializarea bucătar) – 750 RON
Curs de Bucătar specialist/ vegetarian/ dietetician – 750 RON

Ca să urmezi aceste cursuri, nu te gândi că nu-ţi trebuie ceva pregătire! Mai întâi, vei da un test de admitere (un chestionar tip grilă) cu o tematică ce acoperă subiecte din: comunicare, organizarea activităţii, dezvoltare personală, muncă în echipă, prevenirea poluării mediului, asigurarea condiţiilor igienico - sanitare la locul de muncă.

Următoarea şcoală este preferata lui Sidia Sissoko, Bogdan Alexandrescu sau Traian Galleguillos, foşti concurenţi Master Chef, care au urmat aceste cursuri după terminarea concursului: Horeca School.

Şi aici, taxele sunt apropiate de cele de la THR, ele variind între 900 RON şi 1.100 RON:

Curs bucătar - 1.100 RON
Curs cofetar - 900 RON
Curs patiser - 900 RON
Curs Bucătar Şef - 1.000 RON

Cursul de bucătar este conceput în 5 module, cu noţiuni de bază, dar şi cu introducerea unor teme teoretice şi practice folosite în bucătăriile europene predate de specialişti din Belgia, Elveţia sau Olanda.

Un mare avantaj este acela că vei face practică în cele mai luxoase locaţii din Bucureşti, de 5 stele, iar după examenul final vei avea un certificat de calificare recunoscut în toate ţările membre UE.

Centrul de Formare Profesională Eurodeal este şcoala care acordă o treime din timp pregătirii teoretice şi două treimi pentru pregătirea practică în diferite restaurante şi hoteluri.

 

Aici, cursurile durează 20 de săptămâni, costă 490 RON, iar la practică vei merge câte 8 ore pe zi, pentru că se pune mare preţ pe pregătirea practică.

La final, pe baza unui examen scris, tip grilă, şi a unei lucrări practice, vei obţine diploma de care ai nevoie pentru a deveni bucătar.

Centrul pentru Formarea Profesională şi Dezvoltare Regională este şcoala care oferă cursuri în locaţii din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Tulcea.

Cursurile de bucătar se ţin 2 luni sau 4 luni şi jumătate, iar cele de brutar-patiser pe-o perioadă de 5 luni.

Preţurile sunt cuprinse între 490 RON şi 850 RON, însă poţi plăti şi în rate:

Curs de bucătar (2 luni) – 490 RON
Curs de bucătar (4.5 luni) – 850 RON
Curs de brutar-patiser (5 luni) – 600 RON

Dacă nu ai timp/bani pentru astfel de cursuri sau doar te numeri printre cei pasionaţi, amatori, cunoscători, admiratori ai gastronomiei, o opţiune mai la îndemână este şcoala Societe Gourmet, unde poţi lua lecţii de bucătar fără diplomă.

Cursurile de gătit se ţin la fiecare final de săptămână, un curs având o durată de 3 ore de gătit efectiv, timp în care vei găti un meniu cu trei feluri. Fiecare curs are o tematică şi meniuri diferite şi toate preparatele create pot fi savurate după curs.

Preţul unui curs este de 265 RON/persoană şi cuprinde toate ingredientele, ustensilele, băuturile, şorţurile cu care lucrezi şi broşura cu reţete (pe care o poţi lua acasă).

 

 

Irina B.

sursa foto: asia-destinations.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: bucatar, gastronomie, master chef, scoala de bucatari
Inapoi la categoria «« Chefs

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement