Campionatul de Gătit în aer liber

Home « Evenimente « Concursuri

Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statut de artă presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite. Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber se adresează atât specialiştilor (maeştri ai artei culinare, bucătari) cât şi amatorilor (celor pasionaţi de gătitul în aer liber).

Ingredientele unui concurs în aer liber

Name

Doamnelor și domnilor, pofticioși de plăcinte, mâncăruri tradiționale sau preparate exotice, în sunete de polonice și sfărăit de costițe, sunteți invitați la Campionatul Internațional de Gătit în aer liber- Cupa Moldovei. Desfășurat între 17 și 18 martie, concursul de gătit în aer liber a reunit cofetari, patiseri, bucătari și mai ales degustători din țară și nu numai.

Competiția a debutat în aplauzele celor prezenți cu o simfonie a ceaunelor, la alcătuirea căreia au participat maeștri bucătari și pasionați de gătit din Republica Moldova, Ungaria, Israel, Uzbekistan, Suedia și România. Fie că au ascultat tonurile instrumentelor ce tocau legumele pentru a compune tocana de porc cu mămăligă, fie că luau parte la prepararea tocăniței de cocoș sau degustau pe fugă câte o porție de ciorbă de pește, căutătorii de degustări au avut de unde alege.

Concursuri pentru gospodine

Nu au fost trecute cu vederea nici gospodinele moldovence atât de apreciate de către criticii culinari. Demonstrațiile de virtuozitate în pregătireaName borcanelor de murături pentru iarnă au făcut parte din concursurile organzitate special pentru a încheia în voie bună simfonia ceaunelor din împărăția bucatelor moldovenești. Dar să nu credeți că toată zdrădania gospodinelor a fost doar de amorul artei culinare. Nici gând. Cea mai bună maestră în conservarea gogoșarilor și a altor legume înrudite cu aceștia va primi titlul de „Gospodina de Aur”, un fel de MasterChef în varianta neaoșă.

Și cum românii sunt adevărați devoratori de dulciuri, că doar nu degeaba ni se dau sfaturi pe la televizor să reducem consumul de zahăr, a fost organizat un concurs care să pună în valoare măiestria moldovencelor. Bineînțeles că deserturile au fost de la cele mai sofisticate, până la cele mai simple, fiecare gospodină trebuind să pregătească nu unul, ci două feluri de desert delicios. Primele 50 de gospodine înscrise la concurs au primit din partea organizatorilor câte o invitație de a participa gratuit la un curs de gătit deserturi. Premiul cel mare însă a fost acrodarea titlului de „Gospodina Mărgăritar”, titlu ce mie îmi inspiră un fel de titlu nobiliar, vouă nu?

Preparate din diferite zone ale țării

Name

În afară de rețetele pregătite cu îndemânare și talent de bucătarii străini veniți pe plaiurile cetății ieșene, reprezentanți din celelalte trei regiuni ale țării vor găti special pentru ieșenii veniți la eveniment. Bănățenii au gătit fasole cu ciolan afumat, dobrogenii vor pregăti tochitură măcelărească, iar ardelenii vor prepara gulaș. Toate bunătățile vor fi preparate în ceaune special amplasate astfel încât să vadă orice gospodină ce ingrediente îi trebuiesc pentru asemenea minuni culinare.

Iar în loc de încheiere ne vedem la Moscova

Bucătarii desemnați câștigători la Cupa Moldovei la Gătit participă la Campionatul din Moscova, din perioada 24-26 aprilie 2012. "Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber este o competiție continentală și este certificată de către World Association Of Chefs Societies (WACS). Toate distincțiile și titlurile acordate în cadrul concursului sunt recunoscute în peste 90 de țări", a explicat Laura Stanomir, unul dintre organizatorii Campionatului de Gătit în aer liber.

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: bucatari, Campionat International, gatit, retete, tocana
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement