Inceput de toamna cu parfum de tamaioasa

Home « Evenimente « Degustări

Ieri, în localitatea Pietroasele din judeţul Buzău, localnicii şi turiştii au sărbătorit venirea toamnei printr-un festival de toată frumuseţea, cu mult vin parfumat, produse tradiţionale şi distracţie.

În fiecare an, la începutul lunii septembrie, se organizează Festivalul Tămâioasei, cunoscut în toată ţara datorită fetelor "numai bune de măritat" din zonă care, îmbrăcate în costume populare, zdrobesc strugurii cu picioarele, în vechiul lin de lemn, marcând astfel începutul culesului.

 

Iar startul distracţiei s-a dat în momentul în care carul tras de boi a adus coşurile încărcate cu struguri de Pietroasele.

În cadrul sărbătorii de toamnă din acest an, podgorenii din localitatea buzoiană Pietroasele s-au întâlnit să cinstească preţioasa licoare a lui Bachus, să-şi prezinte vinurile (Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Regală şi Neagră, Muşcat Ottonel, Riesling, Busuioacă de Bohotin) şi să dea startul la mustit.

De asemenea, au organizat un concurs ţărănesc pentru aprecierea vinurilor producătorilor din zonă, o expoziţie etnografică şi de unelte vechi pentru vinificaţie, dar şi o expoziţie gastronomică a pensiunilor din zonă, la care au fost prezentate preparate având ca ingrediente vinul şi strugurii.

Printre delicatesele prezente pe mese s-au numărat "cerb alintat cu sos de afine", "iepure la tavă", "fantezii în aluat cu peşte", dar şi prepeliţe, curcan cu mirodenii la tavă, clătite cu carne ori bulgăraşi de Penteleu, totul stropit din belşug cu vin de Pietroasele.

Ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă, vinul de tămâioasă de Pietroasele este catalogat de oenologi drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, datorită poziţiei geografice a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă-de-vie. Dealurile de curbură, însorite de dimineaţă şi până la apus, şi calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, care degajă căldură şi noaptea, contribuie la unicitatea acestui sortiment de vin românesc.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: floriphotogallery.blogspot.ro

 

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: dulciuri, gastronomie, preparate traditionale, vin, vinuri tamaioasa
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement