Legumele și fructele, sursă naturală de sănătate

Home « Evenimente « Degustări

“Ai grijă de sănătate astăzi, ca să nu fii obligat să visezi la ea când vei fi îslăbiciune”, spunea Plinius cel Bătrân în antichitate. Sfatul a fost preluat și de campania “5 porții de legume, fructe sau suc de fructe”, lansată oficial pe 14 martie. Cu toții suntem conștienți că vitaminele și mineralele conținute de legume, fructe și sucuri naturale sunt aliatul de nădejde împotriva răcelilor și a unor boli metabolice, cu precădere la copii. Totuși, de la teorie la practică este cale lungă, de aceea includem în continuare prea puține legume și fructe în alimentația noastră și a copiilor noștri.

Rolul campaniei

Campania are drept scop promovarea unui stil sănătos de viață, care constă mai ales într-o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și suc de fructe, consumate în proporții adecvate.Name Am aflat, discutând cu domnul doctor Șerban Damian, specialist în nutriție, că o porție înseamnă nu mai mult de 80 de grame, adică un măr, o roșie, 2-3 ridichi, 3 linguri pline cu spanac fiert sau un pahar de suc de fructe. Principalele scuze pentru a nu consuma suficiente legume sau fructe sunt legate de lipsa de informare a românilor, dar și de prețul exagerat al acestora. O altă problemă cu care se confruntă mamele este lupta de a convinge copiii să consume fructe și legume, în acest caz o diversificare a alimentației de la vârsta de 5-6 luni prin introducerea de sucuri de fructe sau supe de legume strecurate fiind soluția perfectă. De asemenea, exemplul personal este întotdeauna cea mai bună metodă pentru încurajarea consumului de fructe și legume în rândul celor mici. Și cum altfel ai putea face asta dacă nu consumând tu însuți 5 porții de fructe sau legume?

Vedete implicate în campanie

Printre vedetele participante activ la această campanie s-au numărat Corina Bud și Dana Nălbaru, care promovează un stil de viață sănătos ori de câte ori au ocazia. Și pentru că nu puteam rata ocazia de a afla și părerile lor cu privire la această campanie, iată ce ne-au declarat:

NameCând vine vorba de alimentaţie, fructele şi legumele sunt pe primul loc, atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. Mănânc fructe şi legume în forma lor naturală, iar câteodată le înlocuiesc cu sucuri din fructe şi legume. Fiica mea, Sofia, nu face excepţie de la consumul zilnic de fructe şi legume, iar ca să o conving nu trebuie să folosesc niciun truc. Încă de când am facut o diversificare a alimentaţiei, ea a avut legume şi fructe în meniul zilnic şi acum e obişnuită cu asta. Sofia, fiica mea, ia gustări din fructe şi legume între mese şi ca desert”, spune artista Dana Nălbaru.

Ȋn acelaşi timp, Corina mărturiseşte: „Pentru noi nu există niciun mic dejun fără fructe proaspete. Cred că ele nu doar ne însănătoşesc, dar ne înveselesc şi ziua. Mănânc fructe şi legume de mai multe ori pe zi, de fiecare dată când vreau să iau o gustare, prefer să ronţăi un măr sau un morcov. Robin, fiul meu, mănâncă fructe şi legume proaspete pe parcursul zilei ca şi gustări între mese. L-am învăţat că fructele şi legumele proaspete îl fac mai fericit, aşa că le devorează cu poftă, iar eu am grijă ca de fiecare dată când e jucăuş să-i amintesc de ultimul fruct mâncat.”

Pentru mai multe informații, dar și pentru sfaturi utile primite de la experți în nutriție puteți accesa site-ul campaniei . Și nu uitați să vă consumați porțiile de legume și fructe zi de zi pentru un organism sănătos.

 

 

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: fructe, legume, sanatate, vedete
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement