Calatorie culinara in Turcia !

Home « Evenimente « În Europa
Turcia...renumită pentru acele reţete culinare delicioase, pentru ceaiul deja consacrat în toată Europa, îşi deschide încă o dată sufletul pentru a ne adulmeca cu mâncarea deosebită, făcută după reţete tradiţionale ori după metode mai experimentale. Turcia mai este renumită şi pentru barurile şi restaurantele cu terase construite pe acoperişurile clădirilor, de unde se pot vedea cele mai spectaculoase panorame: Cornul de Aur, Bosfor, Asia.
Astăzi, ne vom opri asupra unuia dintre principalele oraşe importante, şi anume Istanbulul.
Mâncarea din Istanbul este unul dintre punctele forte ale oraşului, la orice oră din zi, ba chiar şi din noapte, oraşul este plin de viaţă, învăluit în aromele bunătăţilor tradiţionale, specifice turceşti!
Unul dintre momentele magice pe care le oferă Istanbulul este dimineaţa, când prăvăliile îşi deschid uşile să-şi primească marfa pentru ziua care începe (aromele cafelei abia pregătite, precum şi ceaiul, gata să fie savurate). 
Unul dintre restaurantele de pe malul Bosforului, din cartierul Rumeli Hisari, oferă atât localnicilor, cât şi turiştilor un meniu ca la carte, practic un mic dejun preferat de toţi gurmanzii: serpme kahvalti (lipii calde, chifle, simit (covrigi acoperiţi cu susan), pâine cu măsline, brânză de oaie, măsline tăvălite-n mirodenii, roşii dolofane şi castraveţi crocanţi, plus nişte ardei iuţi, miere şi caimac, ceai cald şi fresh de portocale).
Delicatese precum kebabul adana (cu carne de vită tocată şi condimentată), lavash-ul (lipia ovală, frecată cu un sos de ardei gras roşu şi un amestec de condimente), carnea pusă pe un grătar cu cărbuni, apoi împăturită în lavash alături de pătrunjel tocat, ceapă tăvălită în sumac şi roşii, alcătuiesc un meniu de vis, pe care îl putem găsi la fiecare pas, la colţ de stradă.
De asemenea, lahmacun este un alt prereparat de neratat în Istanbul: un aluat subţire, acoperit cu carne tocată (cel mai adesea vită şi miel), servit adesea cu suc de lămâie picurat deasupra, uneori şi cu legume proaspete şi pătrunjel. Cel mai simplu mod de a-l mânca este să fie rulat ca pe kebab. Nu trebuie omis nici kokoreç (intestine de miel sau capră în care sunt înfăşurate organe: fudulii, inimi, plămâni şi/sau rinichi, toate coapte la proţap, apoi tocate şi presărate cu mirodenii şi roşii proaspete şi murături, servite la farfurie ori într-un sandwich cu lipie).
mancare turceasca
În plus, în port, pe străduţele din Beyoglu sau Sultanahmet, avem posibilitatea să ne lovim de aromele unui preparat de vis, midye dolma (midii umplute cu orez), pe care îl găsim înşirat alături de lămâi pe nişte tipsii enorme, plimbate de gât de vânzătorii ambulanţi. Şi ca întreaga experienţă să fie încheiată într-o tentă delicioasă, trebuie gustat börek, o plăcintă cu brânză, carne tocată ori legume.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: noiembrie 2017
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement