Sfantul Niolae: obiceiuri si traditii

Home « Evenimente « În Europa
Sfantul Nicolae, sarbatorit pe 6 decembrie, supranumit si “Facatorul de minuni”, patron al Greciei si al altor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti pastreaza mana dreapta a sfantului Nicolae, daruita, potrivit documentelor, de Arhiepiscopia din Bari domnitorului Mihai Viteazu.
Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o varsta frageda, îngrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc în Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa în semn de avertisment. Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, va înflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), înseamna ca sfantul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfantul Nicolae a stiut ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei întristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele sfantului sunt legate mai multe povesti crestine, printre care si aceea potrivit careia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficienta pentru a-si gasi un sot.
Dar Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Sfantul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce îi este dedicata, în Bari, în sudul Italiei.
În traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade în luna decembrie; pazeste soarele, care încearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care îi scapa de la înec; apara soldatii în razboi, motiv pentru care acestia îl invoca în timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.
Istoria vietii Sfantul Nicolae vorbeste si despre o alta minune si anume ca a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe cand acestia erau în închisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant în ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia.
Copiii tuturor tarilor crestine au fost învatati ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae vine si le încarca galosii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucarii sau daruri din ce în ce mai costisitoare, dar unii gasesc si cate o nuielusa. În unele zone, copii îi lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.
În colindele romanesti, cantate în plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa în apa, va înflori pana la Nasterea Domnului, înseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.
Sfantul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vasta cultura teologica, un expert în acest domeniu si un om de înalta moralitate. De aceea, el este adeseori alaturat apostolilor lui Iisus Hristos si se spune ca el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.
Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.
In Europa, in preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfantul Nicolae a devenit atat ziua darurilor, cat si a activitatilor caritabile.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: decembrie 2017
Etichete pentru acest articol: Sfantul Nicolae. Obiceiuri si traditii,
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement