Traditii culinare de Craciun in Europa!

Home « Evenimente « În Europa
Perioada Crăciunului este una magică. Eu cred că nicio altă sărbătoare nu aduce cu ea o asemenea atmosferă: bradul licărind vesel, lumânări aprinse, cântări care slăvesc nașterea pruncului Isus, miros de brad, de cozonaci copți, de vanilie, de vin fiert cu scorțișoară, de portocală, dar și parfumuri mai robuste, la fel de apetisante, de fripturi bine rumenite și sărmăluțe îndesate.
În țara noastră întreg meniul mesei de Crăciun este construit în jurul porcului. E cumva firesc, cu doar câteva zile înaintea Crăciunului este Ignatul, ziua în care animalul crescut cu grijă gospodărească un an întreg își găsește sfârșitul. Din porc se fac multe produse, de la caltaboși, sângerete, tobă și jumări până la cârnați și carnea la garniță (pe care o putem numi confit românesc, procedeul de conservare a cărnii în propria grăsime fiind identic cu cel folosit de francezi).
În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine.
Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun şi scorţişoară, este savurat tot anul şi este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se serveşte la cafea.
Însă prima oară aceşti biscuiţi au fost asociaţi cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoşi biscuiţi, este Maison Dandoy.
Mirosul de peşte şi de pâine dulce cuprinde străzile din Praga în perioada Crăciunului. Comercianţii de peşte, îmbrăcaţi în port popular, vând crap viu direct din tancuri uriaşe umplute cu apă. Reţeta orginală i-a fost atribuită Magdalenei Dobromila Rettigova, supranumită mama bucătăriei ceheşti. Crap prăjit cu salată de cartofi este preparatul care nu lipseşte de pe masa tradiţională de Crăciun încă din secolul 19. Cehii păstrează mereu un solz, îl usucă şi-l păstrează în portofel ca să le aducă noroc.
Salata rusească, o farfurie bogată în maioneză, cu legume, cartofi, şuncă, ouă, este nelipsită de pe masa de Crăciun a ruşilor. Cea mai scumpă se găseşte la Mari Vanna.
Budinca rece de orez cremoasă, risalamande, este preparatul preferat al danezilor. Se serveşte cu migdale tocate şi sos fierbinte de cireşe. Danezii sărbătoresc Crăciunul în seara de 24 decembrie când această budincă este servită într-un bol mare, cu o migdală întreagă. La cine ajunge migdala, acela va primi un cadou. Alte preparate tradiţionale ale danezilor: smørrebrød, hering şi schnapps.
Julbord, bufetul tradiţional suedez, conţine preparate ca Jansson’s Temptation (cartofi cu anşoa), dopp i grytan (pâine cu supă de porc), lutfisk (un fel de piftie de peşte alb), risgrynsgröt (asemănător cu pilaful) şi julskinka (şunca de Crăciun), toate servite cu o bere dulce fără alcool, numită julmust.
Masa tradiţională de Crăciun înseamnă Le Reveillon şi este celebrată pe 24 decembrie. Înseamnă foie gras, stridii, somon afumat, curcan, prăjitură cu ciocolată, numită buche, şi şampanie.
Fructele de mare, mielul, curcanul şi plătica nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Turrón (nuga spaniolă), polvorones (biscuiţi) şi mantecados (biscuiţi cu untură ) sunt dulciurile tradiţionale.
În Anglia, Crăciunul se sărbătoreşte în familie, iar masa tradiţională este probabil cea mai importantă din an. Ea are loc în după-amiaza primei zile de Crăciun, pe 25 decembrie. Pentru acest eveniment, gospodinele pregătesc friptură de curcan sau de gâscă cu umplutură de castane, sos şi garnitură de legume. Nu lipsesc de pe masă varza de Bruxelles, cartofi copţii, sosul de merişoare şi cârnăciorii înveliţi în şuncă (pigs in a blanket).
La desert, englezii mănâncă budincă de fructe (Christmas Pudding) cu sos de brandy şi condimente precum: scorţişoară, nucşoara, cuişoare, sau ghimbir.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: decembrie 2017
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement