18 mai, Ziua Internationala a muzeelor

Home « Evenimente « În Lume
Ziua Internaţională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.
Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977,  în cadrul celei de-a 12-a Adunării Generale, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societății. 
În fiecare an, Ziua internațională a muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2015, 35.000 de muzee din 140 de țări au organizat manifestări dedicate zilei.
Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa și Asia, acest eveniment internațional și-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului imd.icom.museum. 
"Prin obiectele pe care le conservă, muzeele colecţionează, în fapt, povestiri pe care le transmit memoriei comunităţilor în care trăim. Aceste obiecte reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural. Foarte multe dintre ele sunt fragile, unele dintre ele sunt chiar în pericol de a fi distruse şi au nevoie să fie conservate cu o atenţie deosebită. Ziua Internaţională a Muzeelor oferă, prin activităţile pe care zeci de muzee din România le organizează, ocazia ca vizitatorii să descopere şi să redescopere memoria lor colectivă şi individuală", afirmă preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM.
Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punând în valoare patrimoniul cultural comun, iar pe de altă parte, ele pot să aducă la lumină rolul indivizilor şi al grupurilor, ale căror singularităţi şi diferenţe sunt pietrele unghiulare ale diversităţii, ea însăşi inerentă acestui patrimoniu comun.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement