6 iunie, Ziua Nationala a Suediei

Home « Evenimente « În Lume
Această zi marchează atât ȋncoronarea lui Gustav Vasa ȋn 1523, prin care au fost puse bazele Suediei ca stat independent, cât şi adoptarea, în 1809, a unei noi Constituţii care includea drepturile şi libertăţile civile.
Ziua nationala sau Ziua steagului, cum se mai numeste, 6 iunie a inceput sa fie sarbatorita ca ziua stegaului suedez inca din anul 1916. Aceasta zi a fost desemnata ca zi nationala in 1983 si este o zi libera, notata cu rosu in calendar, doar din anul 2005.
Folosirea pe uscat a steagului nu este o traditie veche, deoarece steagul in principal se folosea pe mare de catre corabiile suedeze. Pentru prima data sa inaltat steagul deasupra palatului regal in 1873 , ceea ce a declansat o controversa apriga, deoarece se considera ca steagul nu are ce cauta pe uscat, fiind un simbol destinat a fi afisat doar pe mare. Cativa demnitari au inceput sa copieze casa regala, dupa care catargele purtatoare a steagului suedez au inceput sa apara in curtile primariilor locale, bisericilor, garilor si incet a devenit comuna folosirea lui si pe proprietatile private. Omul de afacere Johan Petter Åhlén, tot in 1916, a promis sa doneze 2000 de steaguri oricui ce poate dovedi ca are un catarg de cel putin 12 m. Au sosit 16 000 de cereri si in final sau impartit 8 000 de steaguri.
A devenit o traditie ca sarbatorirea zilei steagului suedez sa fie organizata pe Skansen in Stockholm. Skansen este un parc de distractii, muzeu (printre altele sunt expuse 140 de constructii din Scandinavia, cea mai veche datand din anul 1300) si gradina zoologica pe Djurgården. In 17 iunie 1911 sa inaugarat Teatrul in aer liber de pe Skansen. Acesta gazduieste de atunci multe evenimente artistice in perioada de vara. Din 1963 sa mutat pe Skansen locatia oficiala a sarbatoririi zilei stagului si ulterior a zilei Nationale a Suediei.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: iunie 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement