Craciunul in lume

Home « Evenimente « În Lume
Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun au adunat, pe meridianele Planetei, diverse obiceiuri și tradiții, dar și denumiri diferite; pregătirile încep cu mult înainte de 25 decembrie, in unele magazine poti găsi brazi împodobiți și înscripții cu urări încă din luna octombrie. 
În Austria, decembrie este luna momentelor festive, dar și a sperieturilor. Tinerii merg pe străzi îmbrăcați precum Krampus, un demon cu coarne, care vine alături de Nikolaus, o versiune a lui Moș Crăciun. Piața de Crăciun din Viena este atracția principală a sărbătorilor, deși Crăciunul este celebrat mai ales acasă, cu o masă festivă și cadouri.
În Germania, ''Christklots'' reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiției, se crede că ar apăra casa de hoți și de nenorociri tot restul anului. 
În Cehia, pe 4 decembrie, femeile pun o ramură de cireș în apă, iar dacă înflorește până în ziua de Crăciun, este semn că se vor mărita anul viitor.
În Franța, copiii își pun pantofii în fața șemineului înainte să meargă la culcare și speră ca Pere Noel, Moșul francez, să le umple cu cadouri.
În Marea Britanie, copiii își scriu scrisorile către Moș Crăciun și le aruncă în șemineu, sperând că vântul le va duce la Polul Nord. Dacă se face focul înainte ca scrisoarea să fie luată de curent, copiii trebuie să le rescrie.
În Danemarca, familiile lasă afară un bol cu budincă de orez pentru elful Nisse, iar dacă el nu primește răsfățul, cadourile vor fi furate înainte să se trezească cei mici.
În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte şi este cunoscut sub denumirea de ”Novena"; copiii merg din casă în casă să recite poezii şi să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie; conform tradiţiei, cadourile sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana. 
În Suedia, cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului; o masă specială este pregătită în acest scop – şuncă, peşte şi fasole -, aceasta fiind şi prilejul cu care rudele îşi fac daruri. Crăciunul se numeşte la suedezi Jul şi este urmat de alte sărbători.
În Islanda, ţara gheţii şi zăpezii, vin treisprezece Moşi Crăciuni!Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş Crăciun coboară din munţi, ocoleşte fiecare casă şi apoi pune dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. Dacă au fost cuminţi, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, sunt recompensaţi cu un cartof.
În Grecia, masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradiţională; după ospăţ masa nu se strânge, pentru ca Iisus să aibă cu ce-şi potoli foamea. Moş Crăciunul lor este totuna cu Sf. Vasile, filantropul Asiei Mici. El le împarte cadouri şi dulciuri copiilor. În vechea tradiţie, obiceiul bradului împodobit nu există, fapt pentru 
În SUA, cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. La masă se mănâncă curcan iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe confiate. 
În Cuba, cea mai importantă perioadă este Ajunul Crăciunului, denumită ”nochebuena” (”Noaptea cea bună”); masa tradiţională înseamnă pentru cubanezi friptură de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure.
În Mexic, înainte de Crăciun, se organizează Festivalul sculpturii în ridichi.
În Chile copiii şi adulţii confecţionează sau cumpără mici figurine din lut, pe care le aşază sub brad. Aceste figurine se numesc ”pasebre”. Moş Crăciun (”Viejito Pascuero”) îşi alege şi el câte o figurină de sub fiecare brad.
În India, în loc de brad, locuitorii împodobesc un mango sau un bananier, iar unele persoane își decorează casa cu frunze de mango.
Libanezii plantează boabe de grâu în ghivece, cu o lună înaintea Crăciunului, pe care le pun în seara sfântă sub brad sau alături de montajul de Crăciun, constând în reconstituirea scenei Naşterii Mântuitorului.
Japonezii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuşi şi aranjamente florale şi cu ”Jizo” (”Moş Crăciun”).
În Filipine, sărbătoarea Crăciunului începe cu nouă zile înainte de 25 decembrie, cu Misa de Gallo. În fiecare zi dintre cele nouă are loc un teatru religios iar colindătorii vestesc Naşterea Domnului cu ”Maligayang Paskob”.
 
sursafoto: pinterest
 
Publicat in: decembrie 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement