Legenda lui Mos Nicolae !

Home « Evenimente « În Lume
Mos Nicolae sau Mos Neculai este un personaj legendar si mitic, care aduce daruri copiilor in ajunul sarbatorii de Sf. Nicolae, in seara zilei de 5 decembrie.  Mos Nicolae are corespondenti in intreaga Europa Centrala astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Ceha si Slovacia si Mikołaj în Polonia. 
Pana în 1989, în perioada influentei Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat sa-l substituie pe Mos Nicolae, în tentativa lor de a înlatura rolul religiei din traditii si de a laiciza fortat cultura acestor tari.
De Sfantul Nicolae se aduc în casa crengi de pomi fructiferi si se pun în apa, langa icoane, ca sa înfloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor înflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este si o amenintare pentru copiii care nu au fost cuminti peste an.
În traditia populara, ziua de Sfantul Nicolae se spune ca marcheaza începutul iernii. În data de 6 decembrie, mosul îsi scutura barba lui gri si începe prima ninsoare. Daca nu ninge, este un semn ca Mosul a întinerit si ca va urma o iarna blanda.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm , lasandu-le cadouri în ghetuțe. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri în aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor împarțite pe furis în aceasta noapte începe din vechime.
Se spune ca însusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa în care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va îmbogați. Plansetele si rugamințile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni în camera fetei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si în urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
De atunci si pana în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si în special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.
Copiii nazdravani, care nu au fost cuminti, primesc în loc de cadouri o nuielusa de mar. Se spune ca daca nuielusa pusa în apa începe sa înmugureasca, acesta este un semn ca Mosul i-a iertat.
Un alt obicei de Sfantul Nicolae spune ca în aceasta zi nu se ofera drept cadou obiecte ascutite, obiecte de culoare neagra, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucat acestea ar aduce ghinion posesorului. De asemenea, cei care îsi sarbatoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urari de la multi ani. 
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: decembrie 2017
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement