Ziua Internationala a Femeii

Home « Evenimente « În Lume
Datorita apropierii de Martisor, multa lume confunda 8 Martie, ziua internationala a femeii ( eater.ro ) cu sarbatoare a primaverii sau cu ziua mamei. In timp ce Ziua Internationala a Femeilor se sarbatoreste, acum, in mod global, pe 8 martie, exista cateva tari care celebreaza Saptamana Internationala A Femeilor, iar Statele Unite sarbatoresc Luna Internationala a Femeilor. Demonstatiile din Rusia marcand Ziua Internationala a Femeilor s-au dovedit a fi prima etapa a Revolutiei Ruse din 1917. Sarbatoare mult mai noua, initiata de Trinidad Tobago in 1999 este Ziua Barbatului, stabilita pentru 19 Noiembrie.
 
In Occident, Ziua Internationala a femeilor a fost comemorata in anii 1910 si 1920, dar si-a pierdut, mai apoi, din importanta. In 1975, care a fost desemnat Anul International al Femeilor, Natiunile Unite au confirmat aceasta zi si au inceput sa sponsorizeze, in mod oficial, Ziua Internationala a Femeilor. Insa mai putin cunoscut este faptul ca 8 Martie este sarbatoare stabilita relativ recent si cu origini politice, socialist - comuniste.
 
Sugerata cu un an inainte, (1910) la Copenhaga in cadrul unei conferinte a femeilor, prima celebrare oficiala a Zilei Internationale Femeii a avut loc acum 100 de ani, pe 19 Martie in 1911. Rapid preluate de bolsevici, mitingurile si marsurile de Ziua Femeii au avut un rol important si la initierea revolutiei bolsevice, atunci cand femeile au iesit in strada strigand „Paine si Pace”.
 
Anul 1975 a fost declarat Anul International Femeii de catre ONU si cam tot de atunci 8 Martie a inceput sa fie recunoscuta mondial. Pe de alta parte, dupa stabilirea de catre Natiunile Unite ca Zi Internationala Femeii, in occident partea romantica practic nu prea exista, dar in schimb sunt miscari feministe puternice care celebreaza realizarile sociale, politice, economice ale femeilor.
 
Ziua Barbatului este recunoscuta si marcata prin diverse actiuni si manifestatii in SUA, Canada, Franta, Ungaria, Austria, etc.. Despre Ziua Mamei - In general tot in tarile ex comuniste Ziua Mamei se serbeaza concomitent cu ziua Femeii - pe 8 Martie, Tarile arabe serbeaza Ziua Mamei pe 21 martie iar tarile occidentale si mare parte a Africii serbeaza ziua mamei in a doua duminica a lunii Mai. Binenteles, in Romania, ca de obicei invers cu restul lumii civilizate, Senatul a decretat in anul 2009 ca a doua duminica din Mai sa fie Ziua Tatalui iar prima duminica din Mai sa fie Ziua Mamei.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: martie 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement