Ziua Mondială impotriva fumatului in lume

Home « Evenimente « În Lume
Ca in fiecare an incepand din 1988, la 31 mai Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) patroneaza Ziua mondiala fara fumat.
 Conventia permite si incurajeaza Guvernele sa-si consolideze politicile lor nationale referitoare la controlul tutunului, fiind un act ce reafirma dreptul tuturor persoanelor la cele mai ridicate standarde de sanatate. Printre masurile anti-fumat pe care le incurajeaza medicii pneumologi se numarapedepsirea vanzatorilor care intorc invers pachetele de tigari, pentru ca pictogramele aplicate sa nu se vada. Iti ofera poze, video, aricole si comentarii ale utilizatorilor pe tema ziua antifumat.
Statisticile arată că Grecia este ţara cu cei mai mulţi fumători din Uniunea Europeană. Conform unui eurobarometru realizat de Comisia Europeană, în acest top Grecia (42%) este însoţită de Bulgaria (39%), Letonia (37%), România, Ungaria, Cehia, Lituania şi Slovacia (toate cu 36%).
Dintre europeni, italienii şi suedezii s-au aratat cei mai infocaţi susţinători ai luptei împotriva fumatului prin restricţionarea viciului în spaţiile publice. Românii par să fie printre cei mai influenţaţi de mesajele anti-fumat de pe pachetele de ţigari dintre cetăţenii europeni. O poziţie importantă o ocupă şi irlandezii şi lituanienii. 
În Belgia in anul 2006 a intrat în vigoare o lege care interzice fumatul la locul de muncă, iar din ianuarie 2007,  este interzis fumatul în restaurante şi baruri.  In Bulgaria, interdicţia privind fumatul în locurile publice a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo, Jose Serra, a semnat o lege în 2008, care interzice fumatul în locurile publice închise, cu excepţia închisorilor, care se află sub jurisdicţia guvernului federal din Brazilia. Camerele speciale pentru fumat, care sunt echipate cu sisteme de ventilatie, vor fi eliminate. 
În mai 2008, la Rio de Janeiro, a intrat în vigoare o interdicţie privind fumatul în spaţii închise. 
 În Anglia, din 2007, este interzis fumatul în locurile publice - baruri, restaurante, cluburi, şcoli, spitale, în penitenciare, şi în orice incintă unde oamenii muncesc. 
În Scoţia, legea a intrat în vigoare la 26 martie 2006, iar în Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - din aprilie 2007. Cei care încalcă legea sunt supuşi unor amenzi mari. Dacă o persoană fumează într-un loc interzis, amenda poate fi de la 30 la 200 de lire sterline, iar şefii instituţiilor care permit fumatul în locurile interzise pot fi amendaţi cu până la 2500 de lire sterline. 
In Germania din ianuarie 2008 (în unele state legea a intrat în  vigoare, încă din august 2007) a intrat în vigoare legea federala care interzice fumatul în locuri publice, gări şi transportul public. Fumatul este posibil doar în spaţii special amenajate. Cei ce încalcă legea  pot fi amendaţi cu o sumă de la cinci la o mie de euro. De asemenea, este interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani. 
În iunie 2008 Grecia a adoptat  legea care interzice fumatul în toate locurile publice care a intrat în vigoare abia în ianuarie 2010. 
În Spania in prima lună a anului 2006 a intrat în vigoare o lege care interzice fumatul la locul de muncă, precum şi în restaurantele şi barurile care au  mai puţin de o sută de metri pătraţi şi care nu  sunt echipate cu camere speciale pentru fumat. Anterior, a fost introdusă interdicţia privind fumatul în spitale şi sălile de sport, şi în transportul public. 
Din 10 ianuarie 2005 in Italia a intrat în vigoare Legea privind interzicerea totală a fumatului în locurile publice. Fumatul este permis numai în camere dotate cu echipamente speciale. Primită, iniţial, cu proteste de stradă, legea a fost într-un final acceptată şi respectată de cetăţenii acestei ţări. 
In China interdicţia privind fumatul în locuri publice a fost  introdusă de la 1 mai 2008. Nu se fumează în spitale, şcoli, transportul public, gări, teatru, muzee şi săli sportive. În acelaşi timp, interdicţia nu se aplică asupra  restaurantelor, şi barurilor. 
Anual, peste 500.000 de oameni mor doar în UE din cauza consumului de tutun şi se estimează că un sfert din totalul deceselor cauzate de cancer, în Europa, este atribuit fumatului. 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement