Festival de Arta culinara turceasca

Home « Evenimente « La Noi

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) a organizat sâmbătă, cu ocazia Zilei Naţionale a Turciei, concursul de preparate culinare specifice intitulat "Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească" , la care au luat parte turcoaicele de la filialele UDTR din Constanţa, Bucureşti, Medgidia, Tulcea, Lazu, Brăila, Babadag, Isaccea, Măcin, Fântâna Mare, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Hârşova, Cernavodă, Cumpăna şi Amzacea.

 

Concursul a fost structurat pe trei secţiuni: mâncare tradiţională, produse de patiserie şi produse de cofetărie. A fost o sarcină grea pentru juriul care a trebuit să decidă care din cele peste 100 de preparate au meritat să ocupe primele locuri pe podium şi implicit ce gospodine au reuşit să pună în practică cel mai bine reţetele moştenite din strămoşi. Într-un final, membrii juriului au decis. Delicioasele produse de cofetărie preparate de Macbule Medin din Cernavodă i-au îndulcit atât de mult pe membrii juriului, încât aceştia au decis că ei i se cuvine locul I la secţiunea cu pricina. Cele mai bune produse de patiserie au fost, în opinia aceloraşi juraţi, cele preparate de Ghiulnar Osman, de la Tulcea. Cât priveşte mâncărurile tradiţionale, papilele gustative ale membrilor juriului au fost seduse iremediabil de preparatele lui Gafar Ghevrie din Cumpăna.
 

 

Jurizarea şi stabilirea câştigătorilor au condus către momentul mult aşteptat de numeroşii participanţi la festival: ei s-au putut înfrupta apoi din apetisantele bucate expuse la Terasa Colonadelor. Având în vedere succesul pe care toate preparatele l-au avut atunci când a venit momentul degustării colective, este clar că toate participantele şi toate produsele pregătite cu migală de ele şi-au adjudecat premiul special al gurmanzilor. De asemenea, un program artistic a fost susţinut de ansamblurile folclorice Delikanlilar, Fidanlar, Destan şi corurile Mehtap şi Kaynanalar, precum şi o paradă a portului popular, menită şi ea a pune în valoare frumuseţea costumelor tradiţionale turceşti, în special a celor din zona Dobrogei.eveniment turcesc

 

"Festivalul de Artă Culinară Turcească" este cea mai populară acţiune organizată de comisia noastră. An de an, festivalul a câştigat în popularitate prin amploare datorită numărului mare de participanţi, dar şi prin felurile de mâncare tradiţionale, care au fost premiate, de-a lungul anilor. În acest an, am ales Mangalia ca loc de desfăşurare deoarece aici există o veche comunitate de turci dobrogeni", a spus preşedintele comisiei de femei din cadrul UDTR, Amet Melec.

 

                                                                                                                                                                  Autor: IRINA B.

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: bucataria turceasca, evenimente, lansare, retete culinare
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement