Martisorul !

Home « Evenimente « La Noi
Probabil toti stiu ca de 1 Martie (eater.ro)  daruim martisoare sau primim mici simboluri ale primaverii, martisoarele, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea martisorului ori s-au intrebat ce simbolizeaza si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul martisorului"...
Intre 1 si 8 martie, femeile si fetele primesc martisoare, pe care le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.
Poate sa radeti...dar legenda martisorului spune ca:  Umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca Baba Dochia a gasit para, i-a facut "borta" si a legat- cu un fir de ata, asta se intampla intr- zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. 
Alta semnificatie dupa traditia celor din Republia Moldova ar fi ca,in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr- tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel.
Iarna a chemat vintul si gerul sa distruga floarea si ghiocelul a inghetat, insa Primavara a dat la parte zapada, ranindu-se la un deget din cauza maracinilor. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza singele ei rosu pe zapada alba. Alegerea babei se poate face in doua moduri: alegerea unei zile oarecare intre 1 si 9 martie sau in functie de data nasterii. Astfel, primavara a venit, oamenii si-au recapatat veselia iar natura a reinviat.
Astfel, daca persoana respectiva este nascuta intre 1 si 9 ale oricarei luni, baba reprezinta data nasterii; daca ziua de nastere este in afara acestui interval, cifrele ce formeaza ziua nasterii se aduna si rezultatul reprezinta baba persoanei respective. 
Alta legenda spune ca, in prima zi din martie, Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, de sub zapada, iese un ghiocel. Astfel, legenda spune ca Primavara a invis Iarna, iar culorile alb si rosu reprezinta zapada alba si sangele rosu.
Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.
 In perioada 1-9 martie, fiecare femeie sau fata isi alege Baba pentru a vedea ce fel de an vor avea. 
Fie ca primavara ce bate la usa sa iti invaluie diminetile cu parfum de lacramioare.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: martie 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement