Sarbatoarea castanelor - Baia Mare

Home « Evenimente « La Noi

Sărbătoarea Castenelor, ajunsă la a 20-a ediţie, este integrată într-un proiect mai amplu, intitulat “Toamna Băimăreană”, care se desfăşoară în perioada 24 -30 Septembrie. Aria de desfăşurare a sărbătorii a fost şi este Zona Sala Sporturilor "Dacia", Hotel Mara, Casa Tineretului, Baia Mare.

Organizatorii “Sărbatorii Castanelor” caută să aducă în fiecare an noutăţi care să atragă publicul băimărean: concerte de muzică pop, rock, folk, vernisaje, expoziţii de carte, spectacole folclorice, întreceri sportive, etc.


Nu va lipsi nici tradiţionala expoziţie de flori „Expo -Flora”, dar nici cea de bunuri de larg consum „Rivulus Dominarum”. Vor fi organizate competiţii sportive, conferinţe şi seminarii cu tematică specifică, acţiuni ale organizaţiilor neguvernamentale din domeniile tineret, cultură şi social. Ca o noutate, în acest an este prezentă şi “Ziua Recoltei”, un adevărat târg al producătorilor şi al meşterilor populari, de unde toţi cei interesaţi vor putea vedea şi achiziţiona produse tradiţionale şi ecologice.

În acest an sunt organizate trei parade: Parada oficială, care a deschis sărbătoarea, una a şcolilor şi liceelor din Baia Mare, dar şi parada sportivilor băimăreni. De asemenea, li s-au alăturat şi Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Baia Mare, care va organiza expoziţii cu ocazia sărbătorii: Anuala Artelor 2012, al cărei vernisaj este planificat pentru 28 septembrie 2012, dar şi de Studio Studenţesc, al cărei vernisaj are loc în data de 29 septembrie 2012.

Pentru a da o notă elegantă sărbătorii, cuplurile ajunse la 50 sau la 60 de ani de căsătorie vor fi celebrate aşa cum se cuvine, în cadrul evenimentului „Nunta de Aur”, respectiv „Nunta de Diamant”. Spectacolele de teatru, cele de artificii şi celelalte surprize pregătite de organizatori vor da o amploare neaşteptată acestei sărbători a tuturor băimărenilor.sarbatoarea castanelor

 

"Sărbătoarea Castanelor" a fost demarată la initiaţiva Primarului Municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, prima ediţie a acesteia desfăşurându-se în anul 1993.
Ideea acestei manifestări a fost aceea de a oferi locuitorilor oraşului Baia Mare trei zile de destindere, bucurie şi distracţie, oferindu-le diverse manifestări: cultural artistice, sportive. Totodată, s-a avut în vedere alegerea unor zile din an care să fie reprezentative pentru oraşul Baia Mare, purtând denumirea de “Sărbătoarea Castanelor”, ştiindu-se că zona este bogată în castani comestibili. Prezenţa castanului comestibil în zona Baia Mare este menţionată într-un proces verbal din 24 septembrie 1642, în care se arăta:"...pentru poftă am trimis cadou castene, ca şi alta dată, pentru care principele ne mulţumeşte în scris".

Castanul comestibil este originar din Asia Mică (arbore de climat mediteranean), care s-a adaptat bine şi în Europa, Baia Mare fiind punctul cel mai nordic de pe glob unde trăieşte.
La primele trei ediţii ale "Sărbătorii Castanelor", punctul de greutate l-a reprezentat "EXPO FLORA"; la aceasta s-au adăugat, într-o manieră mai timidă, comerţul stradal (bere, mititei, artizanat, etc) şi manifestările culturale, care,de la un an la an, au devenit tot mai căutate, iar comercianţii au prins gustul acestei manifestări, mai ales că nu s-au perceput taxe pentru terenul de amplasare a tonetei, corturilor, singura condiţie fiind aceea de a-şi reduce preţurile la mărfurile pe care le desfăceau în zonă, pentru faptul că aveau câştiguri mari de pe urma acelor zile.


 

Organizatorii “Sărbătorii Castanelor”, precum şi Primăria Municipală îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să se distreze, să vadă un spectacol pe cinste, să asculte o muzică bună în timp ce pot savura castane, vedetele săptămânii.


 
Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: Baia Mare, castane, distractie, sarbatoarea castanelor
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement