Topul festivalurilor culinare din 2014

Home « Evenimente « La Noi

2014 se anunţă unul fructuos în materie de festivaluri culinare. Pe tot parcursul anului, în toată ţara se vor organiza cele mai delicioase evenimente gastronomice, menite să potolească poftele tuturor celor prezenţi la târguri.

Începând cu parada clătitelor cu umpluturi tradiţionale, continuând cu preparate din carne de porc, cârnaţi de Pleşcoi şi până la ţuica de smochine, caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua sau caşcavalul din caş. Toate aceste delicatese vor putea fi degustate
în cadrul zecilor de evenimentele ce vor fi organizate în 2014, pe tot cuprinsul României. Mai mult, răsfăţul culinar va fi "stropit" din plin cu dansuri şi cântece populare, dar şi cu obiecte de artizant lucrate de meşteri populari.

Primul eveniment care "sparge" gheaţa este Festivalul Internaţional Pomana Porcului de la Balvanyos, în Covasna, ţinut între 7 şi 9 februarie, în cadrul căruia va fi organizat un concurs de tăiere a porcilor şi de pregătire contracronometru de bunătăţi.

Tot în luna lui Făurar, la Prejmer, în judeţul Braşov, va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Clătitelor sau Fasching, după denumirea săsească, care vine cu cele mai diverse sortimente de clătite, pregătite numai cu umpluturi tradiţionale.

Următorul festival, al Ţuicii, programat la primăvară, în luna mai, va parfuma Valea Păcurarului (Argeş) cu aromele de ţuică 100 % naturală şi va găzdui o expoziţie de toată frumuseţea, cu obiecte din lemn şi ceramică, realizate de meşterii populari din zonă.

Sfârşitul de lună aduce marele Festival al căpşunelor, la Halmeu, în Satu Mare, unde se vor desfăşura concursuri, programe de muzică populară, expoziţii de căpşune cu vânzare, concursuri de dans, mese festive, Cupa Căpşunarilor la fotbal, concursul de frumuseţe "Miss Căpşunica".

Iunie vine cu Festivalul Virşlilor, eveniment dedicat unui sortiment de cârnaţi preparat din carne de capră şi de oaie după reţete neschimbate de sute de ani, specific sudului Transilvaniei. Evenimentul va avea loc într-un cadru de epocă, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, şi promite că se va lăsa cu multă voie bună şi distracţie maximă.

Luna lui Cuptor vine cu festivalul "Caşcavalul de Brăduleţ", de la Brăduleţ, în judeţul Argeş, care se va desfăşura trei zile la rând, în trei sate ale comunei: Galeş, Brădet şi Brăduleţ. În fiecare zi a festivalului vor fi promovate şi expuse spre degustare caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua sau caşcavalul din caş baschiu.

Pentru că luna august este considerată "luna smochinelor" în Mehedinţi, în această perioadă se va desfăşura Festivalul Smochinelor din Sviniţa, eveniment dedicat promovării produselor locale din smochine şi a culturii multietnice din Clisura Dunării.

La mare căutare vor fi prezentările şi degustarea de produse tradiţionale din smochine, cum sunt dulceţurile, ţuica, prăjiturile cu smochine, dar şi demonstraţiile culesului fructelor de smochin, parada portului popular şi spectacolele folclorice oferite de ansambluri artistice din Clisura Dunării şi din Serbia.

Vara se va încheia cu Festivalul Plăcintelor, la Oituz, în Bacău, unde, pe parcursul a două zile de concurs, participanţii vor putea aduce plăcinte gata făcute de acasă sau le vor putea prepara pe loc, dar şi cu Festivalul Gulaşului, la Ocna Şugatag, unde cei mai pricepuţi bucătari, amatori şi profesionişti se vor întrece pentru a prepara cel mai gustos gulaş.

Toamna va începe în forţă, cu celebrul Răvăşit al Oilor (Festivalul brânzei şi pastramei), din Runcu, Dâmboviţa, unde turiştii vor avea ocazia să guste renumita brânză de burduf şi pastrama de oaie, dar şi bulzul, iar pe Valea Călugărească, în Prahova, luna septembrie aduce şi Festivalul Vinului, unde licorile bahice vor face echipă bună cu pastrama, cârnaţi, brânzeturi, carne macră, kurtos şi mititei.

Nu trebuie ratat nici Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, care se va ţine în localitatea buzoiană Berca, în octombrie. Aici, vedetele culinare ale sărbătorii, gustoşii Pleşcoi, se vor vinde alături de brânzeturi (de oaie, de capră sau de vacă), produse de panificaţie şi patiserie, must şi vinuri locale. În program sunt incluse şi concursuri de mâncat cârnaţi contracronometru şi de băut bere.

În luna noiembrie va avea loc Festivalul Ţuicii (Serbările Toamnei), la Vălenii de Munte, în Prahova, o serbare în cadrul căreia se vor întrece producători de ţuică şi palincă, iar anul se va încheia în aromele specifice sărbătorilor de iarnă, cu o Pomană a porcului
în Drăguş (Braşov).

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com
 

Publicat in: ianuarie 2014
Etichete pentru acest articol: carnati de Plescoi, gastronomie, pastrama, retete culinare
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement