Ai stele Michelin, ai prestanta!

Home « Evenimente « Premii

Astăzi, din ce în ce mai multe restaurante ale lumii râvnesc la acele steluţe Michelin care să le aducă reputaţie, clienţi, într-un cuvânt, profit.

În total, un restaurant poate obţine de la 1 stea până la 12, adică numărul maxim de stele Michelin, însă aici vorbim deja de adevărate "temple" sacre.

Ce semnificaţie au aceste stele Michelin?

Dacă restaurantului i se acordă 1 stea, înseamnă că aici se mănâncă interesant, la 2 stele, restaurantul merită vizitat, iar de la 3 în sus, indiferent unde se află, chiar şi la capătul pământului, se merită să porneşti într-o călătorie special pentru a vizita acest local.


Cum se acordă asemenea distincţii?

 

Acordarea stelelor Michelin se face în urma unor inspecţii repetate şi extrem de exigente, realizate de persoane care şi-au făcut un renume din faptul că reuşesc să-şi păstreze foarte bine anonimatul.

Inspectorii Michelin sunt un fel de agenţi sub acoperire, în sensul că nici măcar famiile lor nu ştiu cu ce se ocupă, totul desfăşurându-se în mare discreţie.

Prin însăşi înfăţişarea lor, aceşti inspectori impun respect, nu iartă nici cea mai mică greşeală, dacă este nevoie, chiar taie şi-n carne vie. Nu de puţine ori au refuzat să acorde aceste distincţii unor restaurante cotate ca fiind cele mai bune din lume.

 

Viaţă bună n-au nici măcar restaurantele care sunt premiate cu stele Michelin. Ele continuă să fie vizitate periodic de inspectori, iar dacă nu îndeplinesc anumite condiţii, pot fi retrogradate. De aceea, clasamentul variază de la an la an, iar momentul în care se lansează un nou ghid Michelin este aşteptat cu sufletul la gură de toată lumea bună din industria restaurantelor.
 

Aşa s-a întâmplat în cazul restaurantului Côte d'Or, care a fost retrogradat de la 3 la 2 stele Michelin, situaţie care l-a determinat pe unul dintre chefii de referinţă din patrimoniul mondial, Bernard Loiseau, să se sinucidă.
 

Cele mai multe stele Michelin le deţine în prezent Tokyo, Japonia, urmat de Paris, Kyoto, New York şi Honk Kong. Iar în materie de maximum de stele Michelin (12), 109 restaurante, răspândite în 12 ţări din toată lumea, au obţinut această distincţie considerată cea mai importantă. Datorită acestor 12 stele, restaurantele respective sunt privite ca adevărate „temple“ culinare.

În materie de preţuri, la restaurantele cu stele Michelin, ele sunt pe măsură, în jur de 216 euro de persoană, cost care asigură şi câteva pahare din vinul casei (nu la toate), şi poate ajunge până la mii de dolari.

Treptat, această ierarhizare marca Michelin a devenit un sistem de referinţă în întreaga lume, sub formă de ghid (considerat „singurul ghid care contează” de către Paul Bocuse, cel care a introdus „la nouvelle cuisine” în Franţa şi cel care premiază an de an cei mai buni bucătari din lume).

Dacă în 2005, primul ghid publicat pentru Statele Unite era concentrat doar pe New York, în 2012, ghidul Michelin puncta 23 de ţări de pe 3 continente, cu peste 45.000 de adrese de restaurante.

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

Publicat in: august 2013
Etichete pentru acest articol: chef, gastronomie, restaurante, stele Michelin, top chef
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement