Eduard Jakab, somelierul anului 2012

Home « Evenimente « Premii

În perioada 20-25 februarie a avut loc a XII-a ediție a Trofeului Someleriei, competiție în cadrul căreia Eduard Jakab a fost desemnat cel mai bun somelier al anului, în România. Concursul din acest an a fost organizat în memoria lui John E. Halewood - fondatorul grupului Halewood România și un susținător consecvent al someleriei din România. Evenimentul include trei probe practice din domeniul servirii și decantării vinurilor și băuturilor spirtoase, degustării, asocierii culinare și a meniurilor. Fiecare probă a fost jurizată de specialiști în domeniu.

Istoria someleriei

Cuvântul “somelier” provine din franceza medievală unde desemna un oficial al curții regale însărcinat cu transportul proviziilor. În timp, somelierul - omul de încredere, s-a transformat din transportator în pivnicer. Dar pentru că în acele vremuri reprezentanților bisericii catolice le era teamă să nu fie otrăviți, somelierul era desemnat să guste din vinurile servite. Astfel, el gusta o picătură de vin pusă pe medalionul episcopal din argint și oferea informații despre calitatea licorii. Astăzi, somelierii sunt nelipsiți din marile restaurante ale lumii, la noi fiind, însă, o meserie relativ nouă.

Eduard Jakab și a sa pasiune pentru vinuri 

Name

Eduard Jakab, câștigătorul marelui premiu, la Trofeul Someleriei 2012, are în palmares atestate importante, primite în urma absolvirii Wine & Spirit Education Trust din Londra, Marea Britanie, (2001), The Court of Master Sommeliers din Statele Unite (2007), iar acum trofeul pentru “Cel mai titrat somelier din România”. Hunedoreanul în vârstă de 42 de ani a reușit să îi impresioneze pe membrii juriului nu doar prin vastele cunoștințe în domeniu, ci și prin atitudinea sa. Premiul câștigat de el include un voucher de 2.500 de lei și un weekend pentru două persoane la Cramele Reihn.

Eduard Jakab a participat pentru prima dată la această competiție. Este membru al Asociației Somelierilor din România și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Jakab și-a descoperit pasiunea pentru vinuri în adolescență după ce a citit “O lume pradă flăcărilor” de Sir Angus Wilson, unde este descris un dineu organizat în onoarea unei piese de teatru, la începutul secolului al XX-lea. Acela a fost momentul în care s-a declanșat interesul său pentru rafinamentul culinar și pentru asocierea mâncării cu soiurile de vin. Așa cum declara chiar Jakab, contactul direct cu vinul s-a întâmplat abia mai târziu, la aniversarea celor 23 de ani ai săi, când a cumpărat 25 de sticle de vin din soiuri diferite de la diverși producători români. Tot el povestește că s-a specializat în somelerie în perioada în care a lucrat pe vasele de croazieră de 5 și 6 stele ale companiei Crystal Cruises.

Cel mai scump vin pe care l-a degustat a fost un Chateau Latour - vin roșu de Bordeaux -, din 1951, care a costat 10.500 de lei/butelia. Ca orice somelier respectabil, Eduard Jakab s-a antrenat cu cutia de arome - o trusă care conține până la 300 de fiole cu aromele principalelor vinuri de top din toată lumea. Mirosind periodic fiecare fiolă, el a reușit să își dezvolte memoria olfactivă, aspect esențial dacă vrei să practici această meserie. Băutura preferată a lui Jakab rămâne însă șampania Billecart - Salmon, cu care, de altfel, și-a cerut soția în căsătorie, în 2007, la Veneția, în timpul plimbării cu gondola.

Someleria în România  

Name

Jakab consideră că în România sunt foarte puțini somelieri în adevăratul sens al cuvântului. Este o meserie pentru pasionați, care se învață din cărți, din experiență și de la mentori. Pentru a fi un somelier bun trebuie să ai cunoștințe despre tot ceea ce înseamnă băuturi alcoolice, dar și ceaiuri, cafele și trabucuri. “Un somelier trebuie să știe să îmbine perfect vinul servit cu meniul ales de client”, a spus Jakab în timpul competiției Trofeului Someleriei 2012. Există, însă, și combinații total nepotrivite. Un exemplu dat de Jakab este cel al servirii tortului cu un pahar de șampanie. Acesta a și explicat: “gustul dulce al tortului anihilează papilele gustative, astfel încât acestea nu mai pot percepe gustul select al șampaniei”. Oricât de ciudat ar părea, un somelier trebuie să știe cum să aprindă corect un trabuc. Tehnica corectă, conform celor spuse de Jakab, constă în aprinderea trabucului cu chibrituri din lemn de cedru sau brichete speciale. Și asta deoarece gazul unei brichete comune influențează radical aroma trabucului. Foarte important este de asemenea să aprinzi trabucul uniform, altfel percepția aromelor va fi distorsionată.

Să învățăm să degustăm corect!

 NameEduard Jakab practică meseria de somelier în România de aproximativ 5 ani. El este consultant și coproprietar la Braseria-Cafenea “Ceapa Roșie”, din Deva. Degustarea vinului este făcută în funcție de anumite reguli stricte. Paharul trebuie să fie neapărat cu picior, iar degustătorul îl va înclina la un unghi de 45 de grade deasupra unui fundal alb. Foarte important este ca paharul să fie ținut de picior în momentul în care este înclinat. Vinul trebuie turnat ușor, astfel încât să nu facă bule, într-o treime din pahar. Examinarea lui va fi făcută întâi vizual - îndreptând paharul spre o sursă de lumină pentru a-i putea analiza riguros transparența și culoarea care îi trădează vechimea -, apoi olfactiv și gustativ. Somelierul trebuie să aprecieze absolut toate calitățile vinului - limpezime, culoare, aromă, buchet și gust. O degustare durează între 40 de minute și 2 ore, în funcție de tipurile de vin, iar prețul acesteia poate să ajungă la 300 de euro. Un somelier poate câștiga în România până la 7.000- 8.000 de lei pe lună, în funcție de câtă experiență are în domeniu.
Trofeul Someleriei este organizat anual de Asociația Somelierilor din România, în parteneriat cu Cramele Halewood S.A - furnizor al Casei Regale a României pentru vinurile spumante produse la Pivnițele Reihn, din Azuga.

 

Autor:  Oana Calițu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: miros, premiu, somelier, vinuri
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement