Gustul calitatii are un nume: Adrian Hadean

Home « Ghid « Chefs

Întâmplător sau nu, am făcut cunoştinţă cu reţetele lui Adrian Hădean anul trecut, cam pe vremea asta, "întâlnire" care s-a dovedit a fi de bun augur.

 

Nu doar că m-am îndrăgostit de preparatele prezentate ca la carte pe blogul lui Adrian, dar am fost încântată să descopăr mai multe despre omul, bucătarul, bloggerul Adrian Hădean.

Aşa am aflat că şi-a trăit primii cinci ani de viaţă în Pancota, un orăşel din judeţul Arad, aproape de părinţii tatălui său. Tot acolo a descoperit că felurile preparate de bunica îl atrăgeau mai mult decât putea înţelege. Mai târziu, a început să înţeleagă că se îndrăgostise de tot ce înseamnă bucătărie.

Una dintre amintirile dragi lui este cea în care aflase care sunt diferenţele dintre "supica galbenă" şi "supica roşie", de ce-i una într-un fel şi nu în celălalt, de ce "supica galbenă" (supa de pui) are bănuţi de grăsime la suprafaţă şi de ce "supica roşie" (supa de roşii) e roşie şi acrişoară.

Prima lui încercare de a găti a fost tot în copilărie, cam în jurul vârstei de 8 ani, când a început să prepare tocăniţe din legume, gălbenuşuri frecate cu zahăr şi cacao, ochiuri şi cartofi prăjiţi, ba chiar şi o minunăţie de bomboană din zahăr ars "cu care era cât pe ce să aprind casa".

Şi uite aşa copilul Adrian a crescut, s-a maturizat, a învăţat cum e cu mâncarea în familie, a învăţat apoi de la mulţi bucătari, mai experimentaţi ori mai puţin experimentaţi, în multele bucătării prin care a trecut. Nici propriile eşecuri nu au fost de omis, pentru că a avut ce să înveţe din ele.

Nu e de mirare că primul lui job a fost într-o pizzerie, unde făcea pizza pe vatră, la vedere. Aici a trecut prin toate stările, s-a şi distrat, dar a şi tras din greu atunci când a fost nevoie.

În prezent, ajuns bărbat în toată firea, Adrian este convins că gătitul îl ajută să se relaxeze în momentele tensionate, îl linişteşte în privinţa zilei de mâine şi îi fură un zâmbet atunci când se întâmplă să fie trist.

Îi place să admire măiestria bucătarilor de renume internaţional (Jamie Oliver, Gordon Ramsey sau Ferran Adria), dar şi de renume naţional (Radu Anton Roman etc).

 

Pe lângă aceşti mari bucătari de la care se inspiră, pentru Adrian, adevăraţii eroi culinari sunt mamele care vin de la muncă şi se apucă să le facă celor dragi o mâncare caldă, bunicile care-şi adună nepoţii în jurul mesei ori lângă covata în care frământă pita de casă, bloggerii culinari care fac cu mâna lor o reţetă şi o arată apoi altora, contribuind la păstrarea uneia dintre cele mai importante îndeletinciri umane: gătitul.

Stilul său de gătit este unul care nu poate fi definit. Încearcă mereu să dea strălucire banalului, să aplice "estetica urâtului", metodă prin care banalul din farfurie se transformă într-o adevărată artă
culinară.

În paralel cu gătitul, Adrian aleargă, scrie (despre alte lucruri decât mâncarea, dar şi despre mâncare), citeşte, se joacă cu câinele, poartă de grijă plantelor aromatice din faţa casei, iubeşte călătoriile şi fotografia.

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: Adrian Hadean, chef, gastronomie, master chef, restaurant
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement