Juan Amador, chef-ul cu trei stele Michelin

Home « Ghid « Chefs

Când spui Juan Amador, automat spui profesionalism şi excelenţă, calităţi care l-au propulsat în topul celor mai renumiţi chefs din lume! Nu e de mirare că este un perfecţionist în tot ceea ce face, doar are o tehnică unică de creare a reţetelor culinare şi trei stele Michelin.

Îşi defineşte stilul de gătit ca fiind unul "mai aparte", care presupune feluri de mâncare descompuse în ingrediente, apoi construite din nou, în stilul propriu.

Pentru preparatele sale, Juan apelează la mixtul între bucătăria franceză („mama tuturor bucătăriilor”), bucătăria spaniolă (după originea mamei) şi bucătăria germană (foarte strictă).

Născut într-o familie de catalani andaluzieni, la 10 decembrie 1968, în oraşul Wailiblingen, Juan a ştiut că va fi bucătar încă din fragedă copilărie, când obişnuia să o urmărească pe furiş pe mama lui în timp ce prepara cina pentru întreaga familie.

Mai târziu, la doar 25 de ani, a primit prima stea Michelin, în timp ce lucra ca bucătar-şef la restaurantul Petersillie, în Ludenschied. Peste ani, mai exact în februarie 2004, şi-a deschis propriul restaurant în Langen, lângă Frankfurt, şi a câştigat în câteva luni premiul „restaurantul anului”.

Nu mult a durat până ca ghidul gourmet Michelin să acorde trei stele restaurantelor deţinute de chef Juan, restaurantul Amador (două stele) şi restaurantul Tasca (o stea).

Fiind într-o continuă ascensiune, Juan a mutat restaurantul Tasca într-o fabrică veche din Mannheim, având alături o echipă de bucătari tineri din Şcoala Amador. Astfel, restaurantul Tasca a devenit restaurantul Amesa, unde Juan Amador coordonează bucătăria, formează bucătari şi echipe de bucătari pentru viitoarele proiecte gastronomice.

Cu toate că poate părea uşor să te menţii în top, chef Juan declară că este nevoie de foarte multă muncă zilnic, adică peste 14-16 ore, multă atenţie la detaliu, la fiecare preparat ocupându-se 5 bucătari, pentru ca totul să iasă ca la carte, adică perfect.

"Atunci când tăiem o legumă în cubuleţe – de exemplu – laturile trebuie să fie egale şi paralele, nu există jumătăţi de măsură. Îmi doresc ca un client să uite complet de lumea de afară şi să se simtă la restaurant cum ar face-o la un concert sau la un spectacol de operă. Aşa este meniul nostru, cu o introducere în atmosferă, o desfăşurare, un punct culminant. Eu vreau ca mâncarea să fie o experienţă, să rămână în mintea oamenilor".

Când este acasă, în mijlocul prietenilor, Juan acordă la fel de mare importanţă mâncării. Nu-i place să gătească complicat, pentru că nu vrea să transpire, mai ales că "la mine în restaurant nu transpir niciodată, căci am o echipă de bucătari care fac treaba".

În schimb, nu-i plac somonul şi caviarul şi nu are vreun fel preferat, pentru că este împotriva graniţelor. Adoră să-şi răsfeţe prietenii cu preparatele exotice pe care le descoperă în timpul călătoriilor în străinătate.

 

Irina B.

sursa foto: bk.asia-city.com

Publicat in: iulie 2013
Etichete pentru acest articol: chef, gastronomie, Juan Amador, master chef, stele Michelin, top chef
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement