Juratii MasterChef ne ofera solutii pentru masa de Craciun

Home « Ghid « Chefs

Sărbătorile de iarnă au ceva aparte, sfânt, cum nicio altă sărbătoare din an nu oferă! Este perioada când ne simţim din nou copii şi mai aproape de familie. Dincolo de toate astea, sărbătorile de iarnă mai înseamnă ceva: degustarea bunătăţilor puse pe masă şi ciocnirea unui pahar de vin în cinstea celor dragi şi în cinstea anului care bate la uşă.

Nu există Crăciun fără caltaboş, cârnaţi, piftie, salată de bouef, sarmale, friptură sau muşchiuleţ de porc. Pentru ca sărbătorile de iarnă să fie pe deplin bogate, este bine să preparăm câte puţin din fiecare, pentru a ne satisface toate poftele.

De minune se potriveşte muşchiuleţul de porc recomandat de unul dintre juraţii MasterChef, Florin Dumitrescu, care declară că ne vom impresiona toţi invitaţii cu această reţetă.

Iată cum se prepară:

Ingrediente: 800 g muşchiuleţ de porc; 250 g merişoare deshidratate; 150 g ceapă albă; 100 g unt; 100 ml suc de merişoare; 50 ml vin alb; 50 g pesmet; 30 g muştar; 20 ml ulei de măsline; 5 g cimbru proaspăt

Mod de preparare: Amestecăm pesmetul cu uleiul de măsline, frunzele de cimbru proaspăt, ceapa albă tocată mărunt şi 50 g merişoare tocate mărunt, apoi condimentăm cu sare. Ungem muşchiuleţul de porc întreg cu muştar, îl tăvălim în pesmetul aromat şi-l punem într-o tavă, după care o băgăm la cuptor jumătate de ora, la 180 de grade C.

Într-o altă tigaie, punem untul, merişoarele rămase şi vinul alb. După ce vinul îşi evaporă alcoolul, punem şi sucul de merişoare şi lăsăm să fiarbă până scade şi are consistenţă de sos. În cazul în care vrem ca sosul să fie mai dulce, putem adăuga o linguriţă de dulceaţă de fructe de pădure.

La final, aşezăm muşchiuleţul în farfurie, turnăm peste el sosul fierbinte şi-l asezonăm fie cu legume verzi fierte, cartofi piure, linte fiartă, fie cu orez, cous cous şi o salată verde.

Chef Sorin Bontea, cunoscut pentru păstrarea tradiţiilor, ne recomandă piftia de curcan.

Ingrediente: aripi şi pulpe de curcan; 1 ceapă; 1 ţelină; boabe de piper; usturoi după gust; sare

Mod de preparare: Punem carnea de curcan la fiert, în apă cu sare, în care am adăugat boabe de piper, o ceapă şi o ţelină, ambele întregi. Lăsăm să fiarbă toate ingredientele la foc mic şi foarte încet, ca să nu se tulbure apa. După ce s-a fiert carnea, strecurăm amestecul şi mai lăsăm să mai scadă. După ce s-a legat, adăugăm usturoiul şi mai strecurăm încă o dată. Când carnea s-a mai răcit, dar încă este caldă, desfacem pielea de pe ea, apoi punem bucăţi din carne în farfurie şi turnăm zeamă peste.

În schimb, chef Cătălin Scărlătescu ne recomandă o lasagna vegetală, o surpriză dietetică şi una dintre cele mai uşoare reţete de Crăciun.

Ingrediente: foi de lasagna; legume; sos Bechamel; sos de roşii

Mod de preparare: Tăiem legumele şi le călim în puţin ulei de măsline extra virgin. Le condimentăm cu sare şi piper, apoi, într-o tavă aşezăm un strat de foi de lasagna, legumele, sosul Bechamel şi sosul de roşii, repetând procesul până terminăm toate ingredientele. La final, presărăm pe deasupra parmezan şi băgăm lasagna la cuptor, la 180 de grade C, preţ de 30 de minute.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: e-retete.ro

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, masa de Craciun, piftie de curcan, retete culinare
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement