René Redzepi, un adevarat ambasador al gastronomiei

Home « Ghid « Chefs

René Redzepi, ani la rând, a fost desemnat cel mai bun bucătar al lumii.

Şi pe bună dreptate, doar conduce restaurantul Noma, desemnat cel mai bun din lume în 2010, 2011 şi 2012 de revista britanică "Restaurant".

Având puţin peste 30 de ani, René este ambasador al bucătăriei nordice, compusă din ingrediente locale şi de sezon, şi un explorator gastronomic, aşa cum îi place să se descrie.

S-a făcut remarcat şi a ajuns unde a ajuns datorită dorinţei de a căuta, experimenta şi încerca noi feluri de mâncare bazate pe alimente şi ingrediente naturale, cât mai proaspete şi cât mai locale.

Cine este René Redzepi?

Un OM cu suflet mare, pasionat de botanică şi meteorologie, jumate danez, jumate albanez, care a ştiut să înveţe orice, de la mâncarea semi-preparată, pregătită la microunde (în mare vogă în anii ’80, în bucătăriile din Copenhaga), la prânzurile în familia rudelor tatălui din Macedonia, unde îşi petrecea vacanţele de vară.

A făcut cursuri de bucătărie, nu pentru că aşa îşi dorea, ci pentru că se plicitisea de şcoală şi îşi dorea să se facă util şi să câştige proprii lui bani. Aşa că la vârsta de 15 ani, şi-a urmat un prieten care îşi dorea să devină bucătar la cursurile de gătit.

 

N-a durat mult până să se îndrăgostească nebuneşte de gastronomie, de plăcerea de a a găti inspirat de prânzurile macedonene şi de căutarea unor ingredinete noi.

Treptat, cu paşi mărunţi, a bătut la uşile marilor restaurante, a lucrat în bucătăria lui Pierre Andre, în Copenhaga, unde a gătit feluri de mâncare din bucătăria franceză, şi la The French Laundry, în California.

 

A căpătat experienţă, renume, care i-au permis să-i facă o vizită, în 1998, celebrului restaurant El Bulli, unde a şi lucrat în 1999.

Deşi avea propuneri de a conduce restaurante din toată Danemarca, René Redzepi a acceptat, la 24 de ani, propunerea lui Claus Meyer de a transforma o hală veche din portul oraşului Copenhaga, într-un restaurant care să reflecte tradiţiile bucătăriei nordice.

Ideea de la care a pornit a fost ca ingredientele luxoase aduse de pe alte meleaguri (foie gras din Franţa, şuncă din Spania sau uleiul de măsline din Grecia) să fie înlocuite cât mai mult cu produse locale.

Aşa s-au pus bazele restaurantului Noma, al cărui nume vine de la îmbinarea cuvintelor “nordic” şi “mâncare” în limba daneză.

Pentru alegerea numelui restaurantului, René a mai avut o variantă, Restaurantul Vremii, motivul fiind acela că aici se găteşte ceea ce este de sezon, ce aduce vremea.

În 2004, în restaurant se gătea feluri de mâncare obişnuite în care ingredientele internaţionale erau înlocuite cu cele locale. Abia în timpul unei excursii în Groenlanda, René Redzepi şi-a dat seama că ceea ce îşi doreşte să ofere clienţilor săi este senzaţia timpului şi a spaţiului în care se afla. Adică, bucătărie nordică autentică cu ingrediente specifice fiecărui sezon. Acest secret i-a dus restaurantul pe culmile gloriei, reuşind să câştige, în 2008, 2 stele Michelin, iar în 2010 şi 2011, titlul de cel mai bun restaurant din lume.

René Redzepi este cel mai bun în ceea ce face şi continuă să pună toată această perfecţiune în scenă pentru clienţii săi, pentru a le transmite mai bine senzaţia de uniune cu natura.

 

Prezentarea felurilor de mâncare din restaurantul său continuă să cucerească inimi şi în prezent. Numai aici, legumele crude sunt servite în aşa fel încât să fie creată ideea de grădină adevărată, în timp ce un fel de mâncare cu creveţi este aşezat pe farfurie astfel încât să creeze un peisaj marin.

 

 

Autor: Irina B.

Sursa foto: guardian.co.uk

Publicat in: iunie 2013
Etichete pentru acest articol: best chefs, chefs, gastronomie, master chef, restaurant Noma
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement