5 ingrediente exotice din Filipine (II)

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Salagubang - Aceşti gândaci, numiţi şi gândaci de iunie, sunt preparaţi în sos sau prăjiţi. Sunt un fel de mâncare popular în provincia Nueva Ecija. Serviţi prăjiţi, aceşti gândaci pot fi un aperitiv bun, în timp ce în sos pot fi o delicatesă.

Toată lumea savurează experienţa de a-şi rula mâinile printr-o grămadă de salagubang crocanţi, din care alege pe cei mai înverşunaţi, rupându-le capul şi sorbind carnea de pe burtă.

În ciuda aspectului lor, salagubang sunt într-adevăr delicioşi, cărnoşi şi perfecţi ca aperitiv sau mâncaţi cu mâna. Ori de câte ori sunt serviţi străinilor, ei pur şi simplu trebuie să mănânce fără să se gândească la ce bagă în gură.

De cele mai multe ori, localnicii mănâncă salagubang cu orez înmuiat în gatas ng kalabaw (lapte carabao), stropit cu sare. De obicei, se prepară acest fel la debutul sezonului ploios din luna mai, atunci când gândacii ies la suprafaţă. Mereu după prima ploaie, salagubang au cel mai bun gust, atunci când ies din solul nisipos de lângă râuri.

Gândacii se gătesc în două moduri: unul – uscat; altul – umed. Uscat, pentru că se frăgezeşte mai bine carnea; umed, pentru că se combină perfect cu puţină apă, roşii, usturoi şi ceapă. Oamenii mai în vârstă din Nueva Ecija preferă versiunea umedă, pentru că le place să amestece sosul în orezul lor.

Femeile cumpără salagubang vii la vrac. Înainte de a-i găti, îi înmoaie în apă cu sare timp de câteva ore, apoi le rup aripile şi picioarele. Ele folosesc oţet din trestie de zahăr şi o mulţime de usturoi în sosul lor. Este important să se folosească oţet din trestie de zahăr pentru a crea o aciditate frumoasă în farfurie. Carnea de salagubang are gust de carne de pui, cu o combinaţie de acru şi dulce. Surprinzător, nu are gust rău şi este destul de suculentă.

Citeste mai multe pe zappernews.ro

Publicat in: mai 2014
Etichete pentru acest articol: bucataria filipineza, delicatese, mancare, salagubang
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement