Dulcele perfect al zilei

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Waffle este un aluat dospit, extrem de savuros, cu model, pentru a da un efect maxim! Datorită texturii pufoase şi formei inedite, acest aluat este consumat în întreaga lume, în special în Belgia, Franţa, Olanda, Scandinavia şi Statele Unite ale Americii.

"Moule à oublies" este forma în care s-au realizat primele waffles şi conţineau doar făină de grâu şi apă. Mai târziu, când au ajuns în Europa de Vest, reţeta s-a îmbunătăţit, căpătând diverse arome şi gusturi. În prezent, acest aluat poate fi un desert delicios sau un fel principal, în funcţie de multitudinea de combinaţii culinare.

În Belgia, cele mai multe vafe sunt servite calde de către vânzătorii ambulanţi, după ce au fost pudrate cu zahăr sau acoperite cu frişcă, fructe moi sau ciocolată.

Datorită modului de preparare (vafele belgiene sunt preparate cu un albuş de ou dospit sau aluat de drojdie dospită), ele sunt mai uşoare, mai clare şi au buzunare mai mari în comparaţie cu alte soiuri europene de vafe.

Printre cele mai cunoscute vafe belgiene se numără "vafele Liège" sau "gaufres de chasse" (vafe de vânătoare), o adaptare a aluatului de pâine, oferind bucăţi de zahăr perlate care caramelizează partea exterioară a vafelor când sunt coapte.

Vafele flamande sau "Gaufres à la Flamande" sunt o specialitate din nordul Franţei, foarte apreciate de orice francez care doreşte să-şi delecteze papilele gustative cu ceva dulce şi pufos. Disponibile în variaţii aromate şi pufoase, aceste vafe flamande se servesc atât cu zahăr şi apă, cât şi cu sosuri din fructe proaspete.

Vafele americane variază în mod semnificativ, dar sunt, de multe ori, făcute dintr-un aluat dospit cu praf de copt şi pot avea o formă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară. Ele sunt, de obicei, servite ca un aliment dulce la micul dejun, acoperite cu unt şi sirop de arţar, siropuri de fructe, miere sau zahăr pudră. De asemenea, pe mesele americanilor, vafele mai sunt servite alături de carne de pui prăjită sau acoperite cu tocană de rinichi.

"Bergische waffle" este o specialitate a regiunii germane Bergisches, mai puţin densă decât vafa belgiană, mereu în formă de inimă şi servită cu cireşe, cremă şi budincă de orez.

Până şi chinezii au vafele lor, realizate şi vândute de către vânzătorii ambulanţi şi mâncate calde pe stradă. Acestea sunt similare cu vafele tradiţionale, însă mai mari, în formă de semicerc şi umplute cu unt de arahide, zahăr, ciocolată, miere, pepene galben.

Vafele "pandan" provin din Vietnam şi sunt caracterizate prin utilizarea de arome pandan şi lapte de nucă de cocos în aluat. Când sunt fierte, aceste vafe, crocante la exterior şi moi pe interior, devin verzi (datorită aromelor locale) şi sunt servite simplu, fără alt adaos de arome.

Vafele scandinave, comune în toate ţările nordice, sunt subţiri, făcute în formă de inimă şi umplute cu frişcă, căpşuni, gem de zmeură, fructe de pădure sau pudrate cu zahăr.

De exemplu, în Norvegia, vafele sunt umplute cu brânză albastră, în Finlanda se folosesc toppinguri dulci (gem, zahăr, frişcă sau îngheţată de vanilie), în Islanda, toppingul tradiţional este fie cel de rubarbă, fie cel din gem de afine cu frişcă, iar în Suedia există "Våffeldagen" ("Sărbătoarea vafelor"), care se celebrează la 25 martie. În această ţară, vafele sunt acoperite cu gem de căpşuni, gem de afine, gem de zmeură, zahăr şi unt, îngheţată de vanilie şi frişcă. De altfel, suedezii mai consumă vafe şi în combinaţie cu icre de somon sau cremă de smântână.

Waffles cu fructe de pădure

Ingrediente: 250 g făină; 90 g unt topit; 50 g zahăr brun; 250 ml lapte; 120 ml iaurt natural; 4 ouă; 3 linguri miere; 2 linguriţe scorţişoară; o linguriţă praf de copt; o linguriţă zahăr vanilat; un vârf de cuţit sare
decor: fructe de pădure

Mod de preparare: Într-un bol amestecăm toate ingredientele uscate: făina, sare, praf de copt, condimente şi zahăr brun. Paralel, amestecăm ouăle, laptele, iaurtul, mierea şi untul topit. Apoi punem amestecul cu făina peste ingredientele lichide şi amestecăm până obţinem o compoziţie omogenă.

Încingem aparatul de waffles şi le coacem până se rumenesc frumos. La final, le scoatem din aparat şi le decorăm cu toppingul din fructe de pădure.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com

 

Publicat in: februarie 2014
Etichete pentru acest articol: desert, dulciuri, gastronomie, retete culinare, waffles
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement