Friptura de vita Teriyaki

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Nu există niciodată un moment prost pentru o friptură suculentă. Iar varietatea de ingrediente asiatice din toate hipermarketurile şi pieţele te face să tânjeşti după o cină delicioasă cu friptură.

Ai gătit până acum friptură de vită Teriyaki? Numele de "Teriyaki" vine de la sosul japonez extrem de apreciat în întreaga ţară asiatică. Teriyaki derivă din substantivul "teri", care se referă la o strălucire sau luciu dat de conţinutul de zahăr, şi "yaki", care se referă la metoda de preparare (grill sau fierbere). În mod tradiţional, carnea se înmoaie în sos de mai multe ori în timpul gătirii.


"Tare" se face în mod tradiţional prin amestecarea sosului de soia, sake sau mirin şi zahăr sau miere. Sosul se fierbe până la consiste
nţa dorită, apoi este folosit la marinat carnea, care este apoi rumenită la grătar sau prăjită în tagaie. Uneori se adaugă ghimbir şi vasul final poate fi garnisit cu ceapă verde.

În America de Nord, orice fel de mâncare făcut cu un sos teriyaki sau cu ingrediente adăugate, cum ar fi susan sau usturoi (mai puţin frecvent în bucătăria tradiţională japoneză), este descris ca teriyaki. Sucul de ananas este folosit uneori pentru dulceaţă, dar şi pentru frăgezimea cărnii.

Friptură de vită Teriyaki

Feliază carnea în bucăţi subţiri înainte de marinare, pentru a asigura un gust robust. Cheia este marinarea peste noapte, permiţând aromelor să se îmbine perfect. Dacă nu ai vin de orez dulce, cunoscut sub numele de "mirin", pur şi simplu înlocuieşte-l cu sake şi creşte cantitatea de zahăr cu ½ linguriţă.

Ingrediente:

2-2 ½ kg carne de vită, feliată; praz tocat; ½ ceaşcă sos de soia; ¼ cană cu apă; 2 ½ linguri mirin (vin de orez); 1 ½ linguri de zahăr brun; 2 linguri de zahăr tos; 2 linguriţe usturoi tocat; 1 linguriţă ghimbir tocat; ulei de susan


Mod de preparare:

 

Amestecă toate ingredientele (cu excepţia cărnii) şi toarnă-le într-un pungă. Adaugă feliile de carne şi lasă-le la marinat peste noapte. Încălzeşte grătarul sau plita. Scoate carnea din pungă, îndepărtează sosul suplimentar şi rumeneşte-o timp de 4 minute, pe fiecare parte. Serveşte cu orez sau cu o tortilla caldă.
 

 

 

 

Irina B.

sursa foto: redbarnmarket.ca

 

Publicat in: august 2014
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement