Lectia de gatit: crème brûlée

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Cu siguranţă, ai auzit de crème brûlée, acea cremă cu ouă, înrudită cu budinca şi crema de zahăr ars. Secretul ei constă în punerea la rece, înainte de a fi servită, şi stropirea cu zahăr maro caramelizat. Compoziţia ei este fină şi onctuoasă, iar caramelul parfumează întreaga cremă.

La prepararea acestui desert, restaurantele folosesc lămâie, portocală, vanilie, rozmarin, ciocolată, cafea, lichioruri, fructe, chiar şi ghimbir.

Spre deosebire de crema de zahăr ars (crème caramel), care se prepară cu ouă întregi şi lapte, crème brûlée are în compoziţie doar gălbenuşuri şi se prepară cu smântână dulce (pentru frişcă) şi lapte.

Aşa cum îi spune şi numele, este un desert franţuzesc, deşi există dispute între englezi, spanioli şi francezi asupra originii acestuia. Englezii o numesc "burnt cream" sau "Trinity Cream", iar spaniolii afirmă că ei au fost cei care au creat-o prima oară ("crema catalană" sau "Crema de Saint Joseph"). În Spania, bucătării nu "fierb" crema la bain marie, pe când francezii nu concep reţeta fără să o amestece în timp ce stă pe un vas cu apă caldă.

Crème brûlée, în varianta franţuzească, provine din anul 1671, când a apărut în cartea de bucate a lui François Massialot, unul dintre cei mai prestigioşi bucătari francezi ai vremii. Abia mai târziu, în 1879, crème brûlée a fost introdusă în meniul meselor festive de la Colegiul Trinity, din Cambridge, sub denumirea de "cremă arsă Trinity" sau "Trinity Crème Brûlée".

Crème brûlée

Ingrediente: 420 ml smântână grasă "double creme"; 300 ml lapte; 4 gălbenuşuri de ou; 70 g zahăr; esenţă de vanilie; coajă rasă de portocală; 1 baton de vanilie; zahăr brun pentru caramelizarea finală

Mod de preparare: Amestecă laptele cu smântâna şi pune-le la fiert. Taie batonul de vanilie în două, pe lungime, scoate-i seminţele şi adaugă-l în lapte. Sparge ouăle şi bate-le bine cu zahărul. După ce vezi că a dat compoziţia de smântână în fiert, redu focul la minimum. Adaugă câte puţin din compoziţia de smântână în cea de ouă, amestecând mereu, până când aceasta devine fierbinte.

Pune vasul în care ai compoziţia de smântână şi lapte la bain marie, toarn-o şi pe cea de ouă şi amestecă mereu, până când se leagă puţin (ca o smântână subţire).

Între timp, încinge cuptorul la 140 de grade Celsius. Toarnă crema obţinută în forme speciale termorezistente, pe care le aşezi într-o tavă înaltă umplută până la jumătate cu apă fierbinte. Bagă-le la cuptor cca. 30 de minute, până când prind o crustă, iar compoziţia e încă mobilă.

Scoate vasele din tavă şi lasă-le să se răcească la temperatura camerei, apoi la frigider (cam 2 ore). La final, scoate-le şi începe să le caramelizezi. Pentru asta, ai nevoie de o torţă cu gaz. Pune zahărul în strat fin peste crema întărită şi arde-l la flacără. Rezultatul este absolut divin!!!

 

 

 

Irina B.

sursa foto: goodfon.com

Publicat in: octombrie 2013
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement