Sa invatam sa gatim: panna cotta

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Panna cotta (sau panacota) se numără printre cele mai delicioase budinci din lume pe care o poţi mânca vreodată.

 

Recunoscută pentru rafineţea şi cremozitatea ei, budinca rece provine din nordul Italiei (regiunea Piemont) şi se traduce "smântână gătită / coaptă".

Tocmai aerul de munte face ca budincă să fie mai mult decât un desert...este o atingere fină şi delicată, dată de combinaţia irezistibilă de smântână dulce, lapte, vanilie şi rom şi parfumul sosurilor dulci.

Deşi originea desertului este nordică, budinca rece este consumată în toate regiunile Italiei, unde este servită cu orice nebunie gustoasă: vanilie, ciocolată, dulceţuri sau siropuri de fructe, caramel, fructe, sosuri de fructe, topinguri etc.

Este potrivită atât vara, când este asortată cu fructe, cât şi iarna, asortată cu scorţişoară şi nuci tocate, migdale prăjite sau alune de pădure.

Panna cotta se prepară din frişcă lichidă / smântână dulce şi lapte, cărora li se adaugă elementul de „legătură”, gelatina, care o întăreşte.

Panna cotta

Ingrediente: 450 ml smântână dulce; 200 ml lapte; 60 g zahăr; 20 g gelatină; 1 plic zahăr vanilat; 1 vârf de cuţit de sare; sirop sau dulceaţă de fructe; rom

Mod de preparare: Încălzeşte într-un vas laptele şi smântâna dulce. Adaugă zahărul, zahărul vanilat, puţină sare, rom şi lasă să fiarbă 1-2 minute. Ia vasul de pe foc, lasă compoziţia să se răcească, apoi adaugă granulele de gelatină. Amestecă bine, până se dizolvă gelatina şi lasă lichidul la răcit, timp de 10-15 minute.

Unge câteva forme conice, ceşti de cafea sau vase cu puţin ulei. Toarnă panna cotta în forme, apoi bagă-le la frigider pentru minimum 2 ore.

După ce s-au răcit suficient, răstoarnă conţinutul formelor pe farfuria de servire. Toarnă siropul preferat peste panna cotta şi decorează cu fructe proaspete, frunze de mentă proaspătă sau orice altă combinaţie.

 

 

Irina B.

sursa foto: flickr.com

 

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria italiana, desert, gastronomie, panna cotta
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement