Eatermagazine! Saint Honore


Saint Honoré, prajitura cu nume sfant

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Bucătăria franţuzească abundă în deserturi care mai de care mai gustoase, a căror faimă este cunoscută peste tot în lume. Croissante, eclere, pain au chocolat, gateaux, quiche, Saint Honoré, indiferent ce-am alege să preparăm, fiecare desert este special.

Saint Honoré este o prăjitură-tort renumită în toată lumea, despre care se spune că a fost dedicată special pentru Sfântul Honore, patronul patiserilor şi cofetarilor.

Este o specialitate gustoasă, ce are la bază un blat crocant de aluat foietat, peste care este pus un strat delicios de crème patissiere, apoi choux dulci umplute tot cu cremă şi decorate cu zahăr ars. Tot în această prăjitură se simte cum frişca şi fructele proaspete fac o pereche de invidiat, de care să te îndrăgosteşti pe loc.

Saint Honoré

 

Ingrediente -  choux-uri (gogoşele): 110 g făină; 100 g apă; 100 g lapte; 80 g unt; 4 ouă + un ou pentru uns gogoşelele; 6 g zahăr; 2 g sare
- biscuit: 250 g făină; 125 g unt; 100 g zahăr pudră; 1 ou; 2,5 g sare
-  cremă diplomat cu vanilie: 500 ml lapte; 500 ml smântână dulce; 100 g zahăr; 40 g amidon; 5 gălbenuşuri; 3 foi de gelatină; 1 baton de vanilie
- cremă diplomat cu ciocolată şi lavandă: 100 g ciocolată; flori proaspete de lavandă
-  caramel: 200 g zahăr; 65 ml apă
extra: 500 ml îngheţată; căpşuni pentru decor

Mod de preparare choux-uri (gogoşele): Pune la fiert apa, untul, sarea şi zahărul. În momentul în care începe apa să fiarbă, ia oala de pe foc, toarnă toată făină deodată şi amestecă. Lasă compoziţia să se răcească, apoi încorporează rând pe rând câte un ou până obţii o textură uşor densă. Introdu compoziţia în poş şi formează gogoşele pe o tavă tapetată cu hârtie pergament. Separat, bate un ou cu care să ungi gogoşelele. Apoi bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 18 minute.

Pentru prepararea biscuitelui, amestecă făina cu untul şi zahărul, după care adaugă oul. Continuă să amesteci până obţii o sferă de aluat, pe care o introduci 30 minute la frigider. După acest interval, întinde o foaie groasă de 3-4 mm din care decupezi dreptunghiuri, pe care le introduci în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 8 minute.

Crema diplomat şi cea diplomat cu ciocolată: Prepară frişca din smântâna dulce şi bag-o la frigider. Amestecă amidonul cu zahărul şi gălbenuşurile. Între timp, fierbe laptele cu seminţele de vanilie, apoi amestecă laptele cu compoziţia de mai sus. Pune din nou pe foc şi lasă la fiert amestecând continuu timp de 3 minute. Ia cratiţa de pe foc şi adaugă gelatina. Jumătate din compoziţie amestec-o cu ciocolata şi florile de lavandă, după care bagă ambele creme la frigider. După ce s-au răcit, încorporează jumătate de frişcă în fiecare cremă şi introdu din nou în frigider.

Pentru obţinerea caramelului, pune zahăr într-o cratiţă, lasă-l să se caramelizeze bine şi amestecă-l cu apă.

Umple gogoşelele cu crema diplomat de ciocolată cu lavandă, tăvăleşte-le prin caramelul lichid şi lipeşte-le pe biscuit. Lângă ele pune îngheţată şi crema diplomat cu vanilie, apoi decorează-le cu felii de căpşuni şi restul de caramel topit.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: flickr.com
 

Publicat in: noiembrie 2013
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement