Suberek face furori la mare

Home « Ghid « Rețete Internaționale

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să auzi despre suberek sau chiar să o mănânci în vacanţa ta la mare. Este o plăcintă orientală, prezentă în bucătăria turcească şi tătară, care, de ani buni, face furori şi în bucătăria dobrogeană, pofticioşii declarându-se absolut cuceriţi de savuroasa plăcintă, fie cu carne, fie cu brânză.

Suberek sau Chiburekki (tătara din Crimeea: çiberek; turcă: CIG Börek; română: şuberec; rusă: cheburek) este un aluat prăjit în ulei, cu o umplutură de brânză sau carne tocată şi ceapă. Este un fel de mâncare naţional al tătarilor din Crimeea şi tradiţional pentru caucazieni şi turci. De asemenea, este popular ca gustare şi aliment de stradă în întreaga Asia Centrală, Rusia, Ucraina, România.

Börek sau çibörek CIG, o jumătate de aluat rotundă, umplută cu carne tocată şi prăjită în ulei de măsline, este foarte popular în Turcia, în locurile unde există o comunitate tătară, cum ar fi Eskişehir şi Konya.

Suberek cu carne

Ingrediente: aluat: 400-450 ml apă călduţă; făină cât cuprinde; sare
umplutură: 1 kg carne tocată de oaie sau vită; 3-4 cepe; sare; piper; mentă; apă călduţă; ulei pentru prăjit

Mod de preparare: Amestecă apa călduţă, sarea şi făina adăugată treptat până obţii o cocă nici foarte moale, nici foarte vârtoasă, ci foarte elastică. Taie aluatul în fâşii lungi, apoi în bucăţi mai mici, rotunde.

Între timp, pregăteşte umplutura: Taie ceapa mărunt; adaug-o peste carnea tocată, condimentează cu sare, piper şi mentă după gust, după care amestecă bine.

Fiecare bucată de aluat rotundă întinde-o cu sucitorul cât mai bine, astfel încât să obţii o foaie cât mai subţire. Pe o jumătate din foaie pune o lingură de compoziţie, întinde-o bine pe toată jumătatea şi pliază cealaltă jumătate peste umplutură. Apasă bine cu degetele pe margini ca să se lipească, iar apoi decupează fiecare formă de aluat.

În ulei bine încins prăjeşte plăcintele, pe fiecare parte, până devin aurii, iar la final, decorează-le cu puţin iaurt rece.

Suberek cu brânză

Ingrediente: 700 g făină; 300 g brânză telemea de oi; 1 ou; apă călduţă; ½ linguriţă de sare; ulei de măsline

Mod de preparare: Într-un vas toarnă făină şi apă călduţă, presară puţină sare şi amestecă bine, până la omogenizare, apoi frământă până obţii un aluat elastic care nu se mai lipeşte de mâini. Presară cu făină suprafaţa de lucru şi din aluat formează câteva bile mari.

Pentru umplutură, sfărâmă brânza de oaie cu o furculiţă şi amestec-o bine cu oul bătut până când devine o pastă mai consistentă. Întinde fiecare bilă de aluat cu sucitorul, astfel încât să obţii un aluat cât mai subţire. Cu o lingură pune umplutură pe jumătate de aluat şi întinde-o până aproape de margini, după care îndoaie cealaltă jumătate deasupra celeilate. Lipeşte marginile cu degetele şi taie surplusul de aluat cu un cuţit.

Într-o tigaie cu ulei bine încins rumeneşte plăcintele pe ambele părţi până devin aurii. După ce s-au prăjit, pune-le pe un şerveţel de bucătărie (pentru a absorbi surplusul de ulei) şi apoi serveşte-le.

Nu-i aşa că ţi-am făcut poftă?

 

 

 

 

Irina B.

sursa foto: albumdefamilie.ro

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: gastronomie, retete culinare, retete internationale, suberek
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement