Amintiri din copilarie: Lapte de pasare

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Unul dintre cele mai îndrăgite şi iubite deserturi ale copilăriei este laptele de pasăre. De fiecare dată când mă gândesc la acest dulce, îmi aduc aminte de bunicile mele, care îşi făceau rezerve serioase de lapte şi ouă proaspete, doar că să-mi prepare lapte de pasăre.

Laptele de pasăre este un desert franţuzesc, numit "ile flottante" (insula plutitoare) sau "oeufs à la neige" (ouă în zăpadă), pe care francezii pur şi simplu îl divinizează. În Franţa, nu există locuinţă în care să nu se preparare la sfârşit de săptămână acest desert fin.

Se pare că cel care a creat reţeta se numeşte Marie-Antoine Careme, un celebru bucătar din perioada lui Napoleon Bonaparte, care a pus bazele unui desert alcătuit dintr-o cremă fină de vanilie obţinută prin fierberea gălbenuşului de ou cu adaos de zahăr, lapte şi vanilie.

Pe lângă gustul delicios, laptele de pasăre arată extrem de ispititor. Cine poate rezista unei creme fine de vanilie, deasupra căreia plutesc grămăjoare albe de spumă de albuş fierte?

Lapte de pasăre

Ingrediente: 1 l lapte; 200 g zahăr; 5 ouă; 2 pliculeţe zahăr vanilat; 3 linguriţe făină

Mod de preparare: Punem să fiarbă laptele cu 100 g de zahăr şi cu zahărul vanilat. Paralel, separăm gălbenuşurile de albuşuri, batem spumă albuşurile, apoi turnăm restul de zahăr, continuând să amestecăm, până ce spuma se întăreşte.

În momentul în care laptele începe să fiarbă, reducem flacăra şi cu o lingură luăm din albuş şi punem bulgării în lapte. Îi fierbem câte două minute pe fiecare parte, după care îi scoatem cu o spumieră şi îi punem pe-o farfurie. Când am terminat albuşul, luăm laptele de pe foc şi-l lăsăm la răcit 10-15 minute.

Între timp, amestecăm gălbenuşurile cu 3 linguriţe de făină. Când laptele s-a răcit, turnăm puţin în gălbenuşuri şi începem să omogenizăm bine. Din nou punem laptele pe foc mic şi adăugăm gălbenuşurile, amestecând bine. Ţinem pe foc laptele, amestecând continuu, până începe să se îngroaşe, rezultatul fiind o cremă densă şi fină.

La final, turnăm crema fierbinte în boluri, adăugăm şi bulgăraşii de albuş, după care ornăm cu miez de nucă, scorţişoară sau fulgi de ciocolată.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: plurielles.fr

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: dulce, gastronomie, lapte de pasare, retete desert
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement