Care este secretul carnatilor de Plescoi?

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Să recunoaştem: cârnaţii de Pleşcoi sunt la fel de delicioşi pe cât de renumiţi sunt. Având la bază o reţetă veche de sute de ani şi păstrată cu sfinţenie din generaţie în generaţie, acest preparat din Munţii Buzăului impresionează prin gustul unic, lipsa aditivilor, abundenţa mirodeniilor şi naturaleţea ingredientelor, singurii conservanţii fiind sarea şi fumul.

La gustul deosebit al cârnaţilor, se pare că o mare contribuţie o are carnea de oaie, mai sărată, mai suculentă şi mai fragedă ca în orice regiune din ţară. Explicaţia constă în faptul că dealurile au în subsol bogate zăcăminte de sare, iar în urma procesului de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară din zonă. Rezultatul? O carne cu o savoare deosebită.

La origine, cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne şi seu de oaie, tocat
ă cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, apoi umplută în membrane naturale de oaie (subţiri) şi afumată cu lemn de fag. Însă, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, ca urmare a războaielor ruso-turce care au pustiit Peninsula Balcanică, mulţi locuitori bulgari şi sârbi au trecut Dunărea şi s-au aşezat în zona Buzăului (Berca-Pleşcoi), adăugând ceva nou cârnaţilor: ardei iute roşu.

Cârnaţi

Ingrediente: carne de oaie; usturoi; ardei iute roşu; cimbru; maţe subţiri de oaie

Mod de preparare: Într-un ceaun fierbe carnea de oaie şi cu zeama călduţă obţinută frământă carnea tocată cu ardei iute, usturoi şi cimbru. Lasă amestecul să se odihnească preţ de 2 ore, după care verifică dacă mai trebuie să condimentezi sau nu cu usturoi, ardei iute sau cimbru. Când e gata compoziţia, umple intestinele de oaie, pune cârnaţii la afumat şi la uscat, apoi serveşte-i după bunul plac.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com
 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: carnati, carnati de Plescoi, gastronomie, retete culinare
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement