In ajun de Ignat, mancam o pastrama de porc?

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Cum suntem în ajun de Ignat, adică în perioada în care carnea de porc este la mare căutare, cu siguranţă, gândurile şi poftele ne sunt la preparatele de porc, în speţă la o bucăţică de pastramă moale, cu un gust diafan de afumătură şi condimente.

În funcţie de preferinţe, ne putem prepara pastrama de porc fie simplu, fără condimente şi ierburi, fie cu tot felul de ingrediente care mai de care mai aromate.

Pastramă de porc

Ingrediente: muşchi de porc de pe şira spinării; 2 mâini sare mare; 3 căţei de usturoi; crenguţe de cimbru; boabe de piper; foi de dafin

Mod de preparare: Tăiem muşchiul în două bucăţi şi le crestăm din loc în loc pentru a introduce sare şi jumătate din usturoiul pisat. Apoi aşezăm bucăţile de muşchiuleţ într-un vas şi le frecăm cu sare şi cu un căţel de usturoi, după care adăugăm foi de dafin, boabe de piper şi cimbru. Acoperim cu apă rece, punem un capac şi lăsăm la macerat 10 zile. După acest interval, scoatem bucăţile de muşchiuleţ din apă, le punem la fiert în apă cu restul de usturoi, boabe de piper şi foi de dafin, timp de 20 de minute, apoi le condimentăm cu boia şi le afumăm.

În cazul în care pastrama ne-a ieşit prea sărată, o ţinem două ore în apă rece pentru desărare. Dacă în continuare este sărată, o fierbem timp de 5 - 10 minute, apoi o scurgem de apă şi o spălăm cu apă rece.

Odată afumată, pastrama de porc poate fi un bun aperitiv pentru masa de Crăciun sau un adaos la felul principal.

 

Pastramă de porc cu orez şi şofran

Ingrediente: 1 kg pastramă de porc; 300 g orez; 250 g mazăre; 1 l supă de legume; 250 ml suc de roşii; 100 ml ulei; 4 roşii mari; 1 ceapă; 1 legătură de pătrunjel; 1 vârf de cuţit de şofran; sare; piper

Mod de preparare: Tăiem pastrama în felii de circa 2 cm grosime şi le punem într-o tavă adâncă, în care am turnat 50 ml ulei, roşiile opărite, curăţate de pieliţă şi tăiate în cubuleţe, sucul de roşii, cimbrul, piper, după gust, şi boiaua de ardei. Băgăm tava în cuptor, la foc potrivit, şi coacem 40-45 de minute.

Între timp, călim ceapa tocată mărunt în uleiul rămas, apoi, după 1-2 minute, adăugăm şi orezul. Mai lăsăm pe foc mic 2-3 minute şi turnăm supa de legume. Lăsăm orezul să fiarbă la foc mic 20 de minute, apoi adăugăm şofranul şi mazărea. După câteva minute condimentăm cu sare şi piper.

La final, aşezăm feliile de pastramă pe farfurie şi garnisim cu orez şi mazăre, după care stropim cu sosul din tavă.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: combis.ro
 

Publicat in: decembrie 2013
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement