Eatermagazine! Retete mucenici


Mucenici moldovenesti

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Mucenicii moldoveneşti sunt preferaţii mei, mai ales cei făcuţi de bunica mea.

În fiecare an, îi mănânc cu drag, amintindu-mi de anii copilăriei, când eram numai ochi şi urechi pe ceea ce se gătea în cuptorul tradiţional al bunicii.

                                                   Mucenici moldoveneşti

Ingrediente:

1 kg făină

3 ouă

125 g zahăr

450 ml lapte

50 gr drojdie proaspătă

50 ml ulei

coaja de la o lămâie

1 esenţă de vanilie

Pentru sirop:

300 ml apă

150 zahăr

o esenţă de lămâie

coaja de la o portocală

Pentru decor:

200 g miere

200 g nucă măcinată

 

Mod de preparare:

1. Înmuiem drojdia cu puţin lapte, adăugăm o linguriţă de zahăr şi două de făină şi amestecăm bine până obţinem un amestec omogen, pe care îl dăm deoparte, să crească 10-15 minute.

2. Într-un castron punem făina, ouăle, zahărul şi maiaua crescută, le frământăm adăugând lapte puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen. Turnăm şi uleiul, după care frământăm bine 20 de minute manual.

3. Lăsăm aluatul să crească într-un loc cald, cel puţin 1 oră, până îşi dublează volumul.

4. Prepararea siropului: Punem la fiert apa cu zahărul, le lăsăm să fiarbă 2-3 minute din momentul în care a început să clocotească.

5. Oprim focul, adăugăm esenţa de vanilie şi coaja de portocală rasă.

6. Când aluatul a crescut, îl scoatem din bol şi-l frământăm puţin, apoi formăm din luat bile potrivite şi le întindem într-un şnur de aproximativ 70 de cm, pe care îl împletim în două şi formăm o brăţară lipind capetele. Încrucişam apoi aluatul pentru a forma un 8.

7. Punem mucenicii formaţi în tava pudrată cu făină şi-i introducem la cuptor cam 15- 20 de munte. Îi ungem apoi cu ou şi-i băgăm din nou la cuptor, la foc mediu, pentru 20 de minute, până devin aurii deasupra.

8. După ce i-am scos, turnăm peste ei siropul călduţ, îi lăsăm 5 minute să se însiropeze bine, apoi îi ungem cu miere şi presărăm nuca măcinată.

Poftă bună!

 

sursă imagine: secretelebucatarieinoastre.com

Autor: IRINA B.

Publicat in: martie 2013
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement