Nigeria/Good Old Bole

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Încă domneşte în aer aromele felului nativ de mâncare, descris ca fiind Grădina Oraşului (City Garden), care te va face mereu să ceri încă o porţie. Acest fel de mâncare constă în pătlagină coaptă şi peşte la grătar, asezonate cu piper sau ulei de palmier.

Văzut ca o gustare, acest fel, bogat în fier şi vitamina B2, poate fi servit atât ca mic dejun, prânz sau cină. Eu, de obicei, îl prefer ca masă de prânz sau cină, alături de-o băutură răcoritoare, cum ar fi Coca-Cola.

Denumită "Bole" în toată Nigeria, pătlagina coaptă este un preparat savuros. În unele părţi ale ţării este mâncată cu arahide prăjite. Bole, în combinaţie cu peşte, este mai popular în statul Rivers şi în alte state din sudul Nigeriei. Ori de câte ori vizitez Port - Harcourt, capitala statului meu de origine, Rivers, nu ezit să cumpăr Bole.

De multe ori visez la acest fel de mâncare cu mult timp înainte de a ajunge în Port – Harcourt.

Aroma de piper din această delicatesă la grătar, care este vândută pe străzile oraşului, este ceva ce trebuie preţuit.

 

Pătlagina este, de obicei, decojită şi coaptă pe grătar fără a se adăuga vreun condiment. Grătarele de pe străzi sunt construite de localnici, folosind lemn şi kerosen pentru a face focul. Focul este alimentat din când în când pentru a menţine flacăra aprinsă, dar la temperatura potrivită. Peştele proaspăt este, de asemenea, curăţat şi condimentat înainte de a-l pune pe grătar. Când pătlagina este aurie şi peştele rumenit şi făcut, felul de mâncare este gata pentru servire.

De regulă, pătlagina coaptă este tăiată în bucăţi mici şi servită cu peştele, asezonată cu ulei de palmier sau cu un sos special de piper. Folosind o furculiţă sau, uneori, mâinile goale, bucăţile de pătlagină coaptă sunt scufundate în ulei sau sos şi mâncate. Gustul de Bole este unul satisfăcător şi completează aroma de grătar.

Interesant este că, în multe colţuri din Abuja, capitala Nigeriei, se vinde această gustoasă delicatesă locală. Personalităţi importante parchează maşinile lor pe marginea drumului pentru a cumpăra pătlagina coaptă şi apetisantul peşte. Cu ingredientele potrivite şi cu un simplu foc de grătar sau un grătar electric, nu trebuie să fii mare bucătar pentru a pregăti această delicatesă în propria bucătărie.

Însă, doar felul de mâncare preparat pe stradă are această aromă şi gust unic. Femeile care îl pregătesc pe stradă se numără printre cei mai buni bucătari ai acestui preparat. Aşa cum ne spune o zicală populară, tocana gătită la foc cu lemne are un gust mult mai bun decât cea gătită la aragazul electric.

În afară de coacerea la grătar, pătlagină poate fi prăjită sau fiartă. Desigur, acestea ar putea fi alte reţete pentru altă zi. În orice caz, dacă vizitaţi Port - Harcourt, aţi face bine să comandaţi "Bole". Nu veţi regreta!

 

 

Autor: Tubonemi

sursa foto: kitchenbutterfly.com

 

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: gastronomie, mancare, retete culinare, retete traditionale
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement