Prepara cei mai deliciosi covrigi de casa

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Adoraţi de toată lumea, covrigii, atât calzi, cât şi reci, sunt cei care ne salvează din impas dimineaţa, când ne simţim prea adormiţi ca să ne mai putem prepara ceva de-ale gurii. La fel de "salvatori" sunt şi peste zi, când îi servim ca o gustare delicioasă, alături de un pahar de kefir sau un iaurt.

Iată ce variante delicioase ne putem prepara chiar noi:

Covrigi simpli

Ingrediente: 2 kg făină Dobrogeană; 125 ml ulei; 100 g drojdie; 1 linguriţă zahăr; un praf de sare; apă cât cuprinde aluatul

Mod de preparare: Desfă drojdia bucăţele mici într-o cană cu apă caldă. Făina pune-o într-un vas adânc şi în mijlocul ei fă un loc pentru zahăr, drojdie, ulei şi apă cât să devină un aluat vârtos. Frământă aluatul circa o jumătate de oră, apoi lasă la dospit nu mai mult de 1 oră.

Întinde aluatul, împarte-l în mai multe bucăţi, apoi începe să împleteşti fiecare aluat în parte. Presară făină în tăvi şi aşază covrigii. Bagă-i la cuptor în momentul în care este încins şi lasă-i să stea la foc potrivit timp de 1 oră, ca să prindă coajă şi să se rumenească. La final, după ce îi scoţi din cuptor, unge-i cu apă şi zahăr.

 

Covrigi pufoşi

Ingrediente: 700 g făină; 200 ml lapte călduţ; 200 ml apă călduţă; 70 g unt; 50 g bicarbonat de sodiu; 20 g drojdie; 4 linguriţe sare; 1 lingură zahăr; apă; 1 ou bătut

Mod de preparare: Pune făina într-un vas. În laptele călduţ dizolvă sarea, zahărul şi drojdia. Adaugă untul în făină, apoi laptele în care ai dizolvat drojdia şi restul. Toarnă treptat şi apa călduţă frământând până obţii un aluat omogen şi elastic. Aluatul astfel rezultat lasă-l la dospit până îşi dublează volumul.

Răstoarnă aluatul pe-o suprafaţă de lucru presărată cu făină şi împarte-l în mai multe bucăţi egale, după preferinţe. Presară fiecare bucată cu palma, dă-i forma unei baghete cu lungimea de 30 cm şi lasă fiecare formă să se odihnească circa 20 minute. Din nou întinde aluatul formelor astfel încât să obţii baghete cu o lungime de circa 65-70 cm. Rulează-le până ce mijlocul baghetei de aluat este mai gros şi capetele mai subţiri. Dă-le formă de covrig (presează capetele puţin să nu se desprindă), acoperă-le cu un prosop şi lasă-le să se odihnească.

Între timp, porneşte cuptorul şi unge cu puţin ulei suprafaţa de lucru unde vei pune covrigii. Pregăteşte şi două tavi tapetate cu hârtie de copt cerată şi unsă cu puţin ulei. Într-o cratiţă mai mare, pune 3-4 litri apă şi când dă în clocot toarnă în ea bicarbonatul de sodiu. Când dă din nou în clocot pune 3-4 covrigi şi opăreşte-i în apa clocotită jumătate de minut pe fiecare parte. Scoate-i cu o paletă pe suprafaţa de lucru unsă cu ulei şi lasă-i să se răcească puţin, după care pune-i cu grijă în tavă. Bagă tava în cuptorul preîncălzit şi coace covrigii circa 15-20 minute până se rumenesc frumos.

Amestecă oul bătut cu puţin zahăr, iar în ultimul minut, înainte de a scoate definitiv covrigii din cuptor, unge-i cu această glazură şi mai lasă-i puţin la cuptor.

Covrigi polonezi

Ingrediente: 550 g făină; 250 ml lapte; 100 g unt; 75 g zahăr vanilat; 50 g unt; 10 g drojdie uscată; 1 lingură zahăr pudră; 1/2 linguriţă sare; 1 gălbenuş; 2-3 linguri de lapte
sirop: 100 ml apă; 3 linguri miere

Mod de preparare: Topeşte untul, apoi toarnă peste el laptele şi zahărul. Omogenizează bine să se topească zahărul. Paralel, într-un castron pune făina amestecată cu sarea şi drojdia uscată; fă o gropiţă la mijloc şi toarnă încet amestecul de lapte cu unt. Frământă bine, până obţii un aluat neted şi nelipicios şi lasă aluatul la dospit, până îşi dublează volumul.

Frământă din nou aluatul crescut, apoi împarte-l în două. Întinde fiecare parte într-o foaie dreptunghiulară de cca 0.5 cm grosime, apoi unge-o bine cu untul la temperatura camerei şi amestecat cu zahărul pudră. Îndoaie foaia de aluat, apoi taie fâşii de cca 2 cm lăţime. Fiecare fâşie tai-o în două, lăsând un capăt netăiat (ca un V), apoi înfăşoar
ă-le pe amândouă în jurul celeilalte şi formează covrigul, unind capetele la mijlocul fâşiei.

Pune covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge cu gălbenuş de ou şi puţin lapte, după care bagă covrigii polonezi la cuptor, la foc mediu, până când se rumenesc uşor.

Între timp, într-o crăticioară pune mierea şi apa să fiarbă, până se dizolvă mierea. La final, scoate covrigii din cuptor şi unge-i pe deasupra cu siropul de mai sus.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: sfatulparintilor.ro

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: covrigi polonezi, gastronomie, retete covrigi, retete culinare
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement