Reteta cozonac de sarbatori

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Ţi-e dor de aromele şi de frăgezimea cozonacului preparat în casă? Nu mai sta pe gânduri şi satisface-ţi toate poftele culinare. Va fi ca un răsfăţ pe care ţi-l poţi permite cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cozonac cu scorţişoară

Ingrediente: 500 g făină; 180 ml lapte; 100 g zahăr; 100 g unt topit; 20 g drojdie proaspătă; 3 gălbenuşuri; 1 ou întreg; 1 praf de sare; coajă de lămâie; esenţă de rom; 2 linguri de scorţişoară praf + 4 linguri de zahăr; 1 gălbenuş de ou pt. finisat; 2 linguri de zahăr pudră + 2-3 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare: Freacă drojdia proaspătă cu o 1 lingură de zahăr; aşază făina într-un castron larg. Bate gălbenuşurile şi oul cu o furculiţă, apoi încălzeşte laptele până la temperatura de 36-38 de grade Celsius (să fie neutru la atingerea cu mâna) şi în el dizolvă zahărul. Topeşte untul şi lasă-l să se răcească, să nu fie fierbinte. Amestecă laptele cu drojdia proaspătă, cu gălbenuşurile şi oul bătut şi aromele, după care toarnă câte puţin peste făină, amestecând continuu.

 

Când devine dificil de amestecat, frământă bine, până ce aluatul este deja omogen, apoi adaugă treptat şi untul topit, frământând energic până când aluatul este foarte fin şi neted, complet nelipicios. Aluatul astfel obţinut aşază-l într-un castron uns cu puţin ulei, acoperă-l cu folie alimentară şi pune-l într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul (în jur de 1 oră).
 

Între timp, amestecă scorţişoara cu zahărul, apoi răstoarnă aluatul de cozonac pe suprafaţa de lucru, unsă cu puţin ulei. Rupe din aluat o bucată cam cât 1 ou mare, iar aluatul rămas împarte-l în 4 bucăţi, pe cât posibil mai egale.

Bucăţica mai mică de aluat modeleaz-o într-o formă dreptunghiulară şi presar-o cu scorţişoară şi zahăr, apoi ruleaz-o şi răsuceşte-o, până obţii un rotocol. La fel procedează şi cu celelalte 4 bucăţi de aluat egale, aplatizează-le cu palma, dându-le o formă pe cât posibil rotundă. Pe primele 3 bucăţi împarte egal toată scorţişoara cu zahărul rămas şi suprapune-le pe rând, presând uşor cu palma şi lipind marginile de jur împrejur. La final, acoperă cu a 4-a bucată de aluat modelată identic şi presează bine marginile.

Cu un cuţit foarte bine ascuţit taie toate straturile suprapuse de aluat obţinând 8 triunghiuri aproximativ identice, apoi fiecare strat în parte crestează-l. Ridică de la mijloc fiecare vârf al fiecărui triunghi şi lasă-l să se răsfrângă în afară, iar prin crestătura de la mijloc trage vârful înapoi, formând o buclă. După care aşază fiecare triunghi în tava acoperită cu hârtie de copt şi reconstituie cercul. Din nou ridică în sus vârfurile de la baza fiecărui triunghi şi lipeşte-le bine între ele, apoi trage-le spre exterior. Procedează aşa până obţii forma unei floare. La final, aşază rotocolul format din bucăţica mică de aluat la mijloc şi presează uşor. Unge forma de cozonac cu 1 gălbenuş de ou bătut, amestecat cu 1-2 linguriţe de apă rece.

Cât timp laşi aluatul de cozonac într-un loc călduţ, aprinde cuptorul la 190 de grade Celsius. În momentul în care este suficient de încălzit, bagă aluatul la copt într-o poziţie mediană, la 190 de grade (primele 10 minute), după care redu focul la 180 de grade (12-15 minute). Verifică dacă s-a copt cozonacul introducând lama unui cuţit (trebuie să iasă curată) sau apăsând aluatul (trebuie să revină imediat înapoi la forma iniţială).

La final, amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie, până obţii un amestec de consistenţa smântânii, apoi ornează cozonacul cu această glazură.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: unica.ro

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, masa de Craciun, retete cozonac, retete culinare
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement