Retete dulci, cu arome de scortisoara si ghimbir

Home « Ghid « Rețete Tradiționale

Din cele mai vechi timpuri am asociat turta dulce cu acea perioadă feerică a anului care prevesteşte sărbătorile de iarnă. Deşi turta dulce este prezentă în rafturile magazinelor pe tot parcursul anului, ea îşi recapătă farmecul odată cu venirea frigului, când negreşit revine în centrul atenţiei.

Datorită aromelor inconfundabile de scorţişoară, ghimbir şi nucşoară, turta dulce se bucură de multe aprecieri şi degustări cât este anotimpul rece de lung.

 

Reţeta turtei dulci este prezentă în casele noastre încă de la sfârşitul primului mileniu, în secolul al IX-lea. Un călugăr armean, retras în Franţa, a creat primele deserturi al căror ingredient de bază a fost ghimbirul. De aici provine în limba engleză şi numele produsului ("gingerbread"). Abia în secolul al XIX-lea, turta dulce a devenit prăjitura sărbătorilor de iarnă, această datină fiind respectată până în ziua de azi.

Turtă dulce

Ingrediente: 500 g zahăr; 500 ml apă; 1 plic praf de scorţişoară; 2 plicuri praf de copt; făină; ghimbir; topping de ciocolată

Mod de preparare: Pune zahărul într-o crăticioară pe foc şi topeşte-l până se caramelizează. Adaugă o ceaşcă de apă, praful de copt stins cu puţin oţet, ghimbirul şi scorţişoara, apoi amestecă bine totul. Toarnă în ploaie şi făina.

 

Tapetează tava în care coci turta dulce cu hârtie de copt, toarnă compoziţia şi bagă tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 45 – 50 minute. După ce scoţi turta dulce din cuptor, glazureaz-o cu topping de ciocolată şi serveşte.

Turtă dulce cu nuci

Ingrediente: 350 g făină; 200 g zahăr; 150 g unt; 150 g nuci măcinate + 150 g nuci extra; 150 ml miere; 1 ou; condimente (cuişoare, anason, scorţişoară, nucşoară, ghimbir); 1 pliculeţ praf de copt; puţină sare; ciocolată albă topită

Mod de preparare: Amestecă bine toate ingredientele într-un bol mare, până formezi o bilă de aluat, pe care o dai la rece pentru 2 ore. Apoi întinde foaia de aluat şi taie diferite forme (după preferinţe) şi pune-le în tava tapetată cu hârtie de copt. La final, după ce le-ai scos din cuptor, decorează-le cu glazură de ciocolată şi nuci măcinate.

Turtă dulce cu lămâie

Ingrediente: 500 g făină; 250 g zahăr; 4 ouă; 9 linguri de miere; coaja rasă de la o lămâie; 1 linguriţă scorţişoară; ghimbir; 1 linguriţă bicarbonat; 1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare: Freacă 2 ouă şi 2 gălbenuşuri cu mierea şi 150 g zahăr până se fac spumă, apoi adaugă bicarbonatul stins, făina, coaja de lămâie, ghimbirul şi scorţişoara. Formează un aluat potrivit de tare, întinde-l şi decupează forme. Formele astfel obţinute bagă-le la cuptor, la foc potrivit până îşi schimbă culoarea şi îşi măresc volumul, cca 10 minute.

Între timp, bate cele două albuşuri rămase cu 100 g zahăr şi cu zeamă de lămâie. După ce scoţi formele de turtă dulce din cuptor, unge-le cu glazură de lămâie şi pune-le la uscat pe un grătar.

Turtă dulce cu cacao
Name

Ingrediente: 175 g făină; 100 g unt; 100 g zahăr; 1 ou; 1 lingură cacao; 1 praf de copt; 1/2 linguriţă ghimbir; 1/2 linguriţă scorţişoară; 1/2 linguriţă cuişoare măcinate

Mod de preparare: Cerne făina împreună cu condimentele, cacao şi praful de copt. Adaugă untul tăiat bucăţele mici şi freacă până obţii o compoziţie granuloasă, ca nişte firimituri. În compoziţie pune şi oul, şi zahărul şi frământă rapid aluatul, pe care îl dai la rece pentru 2 ore.

După acest interval de timp, întinde aluatul pe masa presărată cu făină şi taie diferite forme haioase. Pune-le în tava pentru copt şi bagă-le la cuptor cam 15 minute, la foc mediu (180 C). După ce s-au răcit, ornează-le cu topping de zmeură.

Turtă dulce cu felii de portocală confiate

Ingrediente: 500 g făină; 400 g miere; 100 g miez de nucă mărunţit; 125 g zahăr pudră; 4 ouă; 2 linguri ulei; felii de portocală confiate; ½ linguriţă bicarbonat; coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare: Pune mierea într-un vas la foc mic şi amestecă până devine lichidă. Dă-o deoparte, las-o să se răcească şi adaugă zahărul, coaja de lămâie şi bicarbonatul dizolvat în puţină zeamă de lămâie. Bate cu telul, punând şi ouăle unul câte unul, până când compoziţia devine spumoasă, apoi adaugă treptat făina şi bucăţelele de portocală confiate. Pune aluatul într-o tavă de copt unsă cu unt, iar deasupra presară miez de nucă. După care bagă tava în cuptor, la foc potrivit, pentru 25 minute. Lasă turta dulce în tavă până se răceşte, apoi scoate-o şi decorează după preferinţe. Eu am ales s-o ornez cu scorţişoară.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: punchbowl.com

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: gastronomie, retete culinare, retete desert, turta dulce
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine

Advertisement