Godot cafe-teatru, o oază de cultură modernă

Home « Localuri « Cafenele

La o plimbare la ceas de seară prin Centrul Vechi am trecut pe lângă Godot cafe-teatru și mi-a venit în minte piesa de teatru „Așteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett. M-am gândit că locul sigur are legătură cu piesa respectivă sau măcar cu teatrul. Și pentru că mă plictisisem să mă plimb fără o țintă precisă, m-am decis să intru în Godot cafe-teatru.

 

Concept original a la Godot 

Godot este o cafenea atipică pentru Centrul Vechi. Este „scena” săptămânală a spectacolelor de teatru și improvizație, reușind să păstreze atmosfera interbelică, Namedar și elementele de spațiu multicultural de o eleganță aparte. Inaugurată în octombrie 2010 și inspirată de cafeneaua-teatru Green Hours, așa cum însuși proprietarul declară, Godot poate trece cu ușurință drept magazin de costume de epocă pentru piesele de teatru puse în scenă de actori tineri precum Florin Piersic Jr, Andreea Grămoşteanu, Mirela Zeţa, Mihai Călin, Laurenţiu Bănescu sau Anca Sigartău. Iar asta se datorează costumelor expuse în vitrina cafenelei, dar și pieselor de mobilier vechi din hol sau picturilor abstracte care decorează cu stil pereții. Dar aici nu e loc de prejudecăți legate de sumele disponibile pe card, de hainele create la Milano sau de marca mașinii cu care te plimbi seara prin oraș.

NameÎn ton cu evenimentele care au loc La Godot, design-ul interior al cafenelei este opera unui scenograf cu acte în regulă și asta se vede. O scenă imensă - atât de mare încât o să ai impresia că au luat-o de la Teatrul Național din Capitală - atrage atenția celor mult prea ocupați cu studierea meniului de pe masă. Dar scena nu este doar de decor, ci pe ea au loc spectacole de teatru, dans, muzică și chiar stand-up. Iar dacă vrei cu adevărat să te simți ca la Teatrul Național sau ca la Ateneul Român poți opta pentru un loc în loja de deasupra barului. Scaunele și mesele colorate în două nuanțe sunt comode, ce-i drept, dar devin puțin cam înghesuite atunci când sala se umple de clienți-spectatori. Masivitatea încăperii și candelabrul uriaș de pe tavan dau impresia unei săli de teatru adevărate, iar cortina și scena te ajută și ele să nu uiți că aici, pe lângă cafea, espresso-uri sau limonade poți servi și o porție de cultură. Și când începi să crezi că ai descoperit Godot complet, rămâi surprins de fetele cu chip și rochițe de prințese care servesc la masă, fiind astfel teleportat în “la belle epoque”.

 

Câteva date despre investiție

Cine putea să înțeleagă mai bine necesitatea unui loc în cadrul căruia teatrul de calitate să fie în contact direct cu publicul, dacă nu un actor? Godot nu face excepție din acest punct de vedere, proprietarul său fiind George Remeș, un tânăr actor de film care s-a îndrăgostit iremediabil în ultimii ani de teatru. Și dacă numele ți se pare cunoscut, este chiar el - fiul fostului ministru Decebal Traian Remeș, şi este considerat de presa de specialitate drept o mare speranță a cinematografiei - un lider al generației sale. Probabil că îl identifici mai ușor dacă îți spun că a jucat alături de Steven Seagal în Born to Raise Hell” sau alături de Dragoș Bucur în „Polițist, adejectiv”. Dar nu s-a limitat doar la a juca în filme, Nameci a preferat să și experimenteze rolul de producător al filmelor „Lunch box” și „Car Horn”, sau al unor piese de teatru precum „Trei Surori”, la Teatrul Național, sau „Cele două orfeline”, la Teatrul Metropolis.

Întors de la studii din străinătate s-a decis să investească într-un cafe-teatru, „ceea ce într-o perioadă de criză financiară... e o demență”, mărturisește Remeș. Opt luni și jumătate și o investiție de peste 100.000 de euro au creat Godot, o cafenea-teatru care se diferențiază de restul localurilor de profil din Capitală, prin prisma orientării către un public elitist. Gest nebunesc sau nu, după doi ani de la inaugurare Remeș poate răsufla ușurat, Godot susținându-se financiar și reușind să plătească și o parte din datoriile vechi. Rețeta succesului în viziunea tânărului proprietar o constituie vadul excelent din Centrul Vechi, aspectul elegant, precum și numărul mare de spectacole și spectatori. “Publicul răspunde bine la acest melanj între teatru și cafenea. Aducem și public de teatru, dar și un public pe care îl atrage ideea că poate consuma ceva în timpul piesei”, spune Remeş. “Vrem să întipărim în mintea consumatorului că Godot este un loc în care poți servi un meniu de prânz. Vom face un discount de tip happy hour însoțit de un moment artistic. Al doilea lucru pe care mi-l doresc e ca Blănari să devină loc pietonal, cum e trecut în acte, iar în această vară să putem deschide o terasă în fața cafenelei”, completează tânărul proprietar.

 

Ce consumi La Godot

Fiind în primul rând loc de randez-vous cu prietenii, Godot îți oferă și o listă destul de cuprinzătoare de băuturi la prețuri medii. Răcoritoarele sunt 6 - 7 lei, Namefresh-ul 10 lei, cocktail-urile non-alcoolice 14 lei, cafelele între 5 și 10 lei, cocktail-urile cu alcool între 15 și 22 de lei, cafelele cu alcool pornesc de la 14 lei, iar berea începe de 8 lei.Name Foarte bune sunt cocktail-urile cu bere, la doar 12 lei, preferata mea fiind însă Pumpkin Pie Latte - un mix de ciocolată elvețiană, sirop de pepene galben, lapte și cremă de lapte, dar și espresso. Nu sunt, însă, de ocolit nici cocktail-uri precum Queen Dream - un amestec de sucuri de portocale, piersici, căpșuni și lime, completat din plin cu frișcă lichidă, Old Fashioned sau mixul de Bourbon, Angostura Bitters, felii de portocale, zahăr și apă, apoi Parisian Blond (rom, curacao de portocale și frișcă) sau, de ce nu, un Black Russian (amestec de vodka și lichior de cafea).

Dar la Godot până și ceaiurile cu gheață ies din anonimat cu denumiri demne de filme de Hollywood. Nu ne crezi? Încearcă un Lynchburg Lemonade – mix de Jack Daniel's, triplu sec, Sprite și Schweppes -, Tokyo Ice Tea - vodka, rom, triplu sec, Midori, Schweppes și Sprite - sau Tenesse Tea - vodka, rom, triplu sec, Schweppes și Coca-Cola.

Iar când ești servit cu amabilitate și promptitudine, timpul parcă e și mai plăcut. Întreaga cafenea este scufundată în acorduri de jazz relaxant care nu fac decât să te poarte într-o altă epocă și într-un alt mediu.

 

Când să mergi la Godot

Îți poți începe ziua la Godot cu un English Breakfast, să continui cu un prânz relaxant sau cu o întâlnire de afaceri la un file de somon cu sos de portocale Nameşi un Mil Hojas delicios, cu o salată asortată sau chiar un bratwurst bavarez, iar seara să asculți muzică live la pian, savurând o lasagna sau o salată de fructe lejeră. Iar dacă tot te-ai decis să treci pe la Godot cafe-teatru, atunci pregătește-te să îi vezi și pe Vlad Ivanov, Dorina Chiriac, Dan Condurache, Ana Ularu, Radu Iacoban de la Zdob şi Zdub, Amaro Del, Șuie Paparude sau Shukar Collective. La Godot poți servi cafeaua alături de artiștii preferați, în fiecare zi, pe Str. Blănari nr. 14.

 

 

 

 

Autor:  Oana Calițu

Sursă foto: Godot Cafe- Teatru

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: Bucuresti, George Remes, Godot Cafe, teatru
Inapoi la categoria «« Localuri

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine
 • Restaurant Tapo

  Tapo  este locul rafinat care aduce impreuna conceptele de creative…

 • Acuarela

  În această sațietate culinară a apărut Acuarela Bufet , dornică…

 • La Madrileña

  La Madrileña este primul Spanish Restaurant & Wine Bar din…

 • Bucataria internationala la domiciliu

  Livram mancare din bucataria internationala la domiciliu sau birou preparata…

Advertisement