Aurelia Vișinescu, cea mai cunoscută femeie oenolog din România

Home « Localuri « Crame

Aurelia Vișinescu este cea mai cunoscută femeie oenolog din România, producând vinuri ale căror calități sunt recunoscute și premiate atât în cadrul competițiilor internaționale, cât și în rândul specialiștilor din țară. Podgoriile Dealu Mare sunt recunoscute pentru strugurii de soi și vinurile alese.

La crama de la Domeniile Săhăteni, prin îmbinarea tehnologiei moderne cu experiența, Aurelia Vișinescu produce vinuri cu personalitate.

 

Eater Magazine: Cum ați ales profesia de oenolog?

 

A.V: Viața m-a purtat către această meserie. Am fost dintotdeauna aproape de natură, de pământ, motiv pentru care am urmat liceul horticol și apoi, firesc, facultatea de horticultură. Hotărâsem să mă ocup de cultivarea florilor, de arhitectura peisageră, însă în anii terminali m-am răzgândit, descoperind fascinata știință din spatele sticlei cu vin.

 

E.M: După ani de experiență în domeniu, de ce credeți că merită investitia într-o afacere cu vinuri?

 

A.V: Sunt de părere că oamenii ar trebui să activeze în domeniul care le place și, dacă au ocazia să transforme pasiunea în business, atunci cu siguranță vor avea și rezultate frumoase.

Pentru mine a dat roade faptul că mi-am urmat visele. Mi-am dorit dintotdeauna să am propria crama și să fac vin din propria mea podgorie, însă ideea de a investi în această afacere a venit din partea lui Steve Cacenco, asociatul meu, care îmi este și văr prin alianță.

 

E.M: Cum este să lucrați într-o lume a bărbaților? Faptul ca sunteți femeie a constituit un avantaj sau un dezavantaj în evoluția carierei dv?

 

A.V: Este adevarat că majoritatea persoanelor din acest domeniu, atât în ceea ce privește procesul de producție, dar și conducerea unei astfel de afaceri, sunt bărbați. Însa, într-o lume guvernată după regulile profesionismului nu există femei sau bărbați, există doar specialiști.

Pot spune că nu am întâmpinat dificultăți într-un domeniu despre care se spune că ar aparține bărbaților. Ascensiunea mea profesională ține și de tenacitate și, bineînțeles, de muncă pe care o depun constant.

 

E.M: Ce premii ați câștigat de-a lungul timpului?

 

A.V: Vinurile pe care le fac au obținut numeroase distincții la concursuri de renume mondial. Cea mai valoroasă medalie a fost Marea Medalie de Aur la Concursul Mondial de la Bruxelles în 2002, acordată unui Pinot Noir, din recolta anului 1999.

De-a lungul timpului, s-au adăugat multe alte medalii, anul acesta mă mândresc cu opt medalii obținute la cele mai prestigioase concursuri internaționale.

 

E.M: Vinul trebuie să se asocieze neapărat cu mâncarea, sau este mai bine sa consumam un singur fel de vin pe durata întregii mese ?

 

A.V: Vinul se pune în valoare în mod fericit alături de mâncare, pe parcursul unei mese se pot servi mai multe feluri de vin, în functie de măncarurile servite.

 

E.M: Ce vin recomandați pentru vară?

 

A.V: Pentru serile călduroase de vară, când se servesc mâncăruri ușoare sau doar gustări, ideale sunt vinurile albe sau rose, bine răcite la 6 – 8 °C. De curând am lansat Rose sub brandul Karakter, o companie excelentă pentru vară, fiind un vin delicat și vivace, cu arome intense de zmeură, căpșuni și fragi, gust plin, cremos cu câteva note de mirodenii.

 

E.M: Credeți că românii sunt suficienți de educați în ceea ce privește consumul de vin sau se pune accent în continuare pe cantitate, nu pe calitate?

 

A.V: În ceea ce privește consumul de vin, educația consumatorului român este pe o pantă puternic ascendentă, dar în continuare consumatorii de vin de calitate se încadrează într-un segment de nișă extrem de mic. Ca trend general în România consumul de vin este în scădere, dar consumul de vin premium românesc este în creștere.

 

E.M: Povestiți-ne cum decurge o zi obișnuită din viața dumneavoastră, cum vă relaxați după o zi de muncă?

 

A.V: Ritmul în care muncesc este unul alert, fie că sunt la biroul din Bucuresti, fie că sunt la cramă. Sunt implicată în toate deciziile care se iau în mod normal într-o companie, de aceea timpul la birou se împarte între întâlniri, ședințe cu echipa, multă corespondență și discuții telefonice.

Sunt zile, în perioada campaniei de exemplu, când muncesc la cramă mai mult de 18 ore. Relaxarea începe imediat ce am pășit în casă, unde mă așteaptă familia mea.

Citiți continuarea interviului AICI!

Marina Plopeanu

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Localuri

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine
 • Restaurant Tapo

  Tapo  este locul rafinat care aduce impreuna conceptele de creative…

 • Acuarela

  În această sațietate culinară a apărut Acuarela Bufet , dornică…

 • La Madrileña

  La Madrileña este primul Spanish Restaurant & Wine Bar din…

 • Bucataria internationala la domiciliu

  Livram mancare din bucataria internationala la domiciliu sau birou preparata…

Advertisement