Crama de la metrou

Home « Localuri « Crame

Bucureștiul are o tradiție de secole în domeniul tunelurilor subterane, al catacombelor și al coridoarelor secrete de la Vlad Țepes (Dracula) trecând pe la Caragea Voda și Tudor Vladimirescu și culminând cu Nicolae Ceausescu.

Ca și alte orașe mari, Bucureștiul are o rețea strategică de buncăre, tuneluri și galerii, multe dintre ele așteptând să fie descoperite și valorificate.

Din datele pe care le deţin istoricii, primele coridoare subterane demne de luat în seamă au fost beciurile producătorilor de vinuri.

 

Descoperire senzațională în subteranele Capitalei

 

Lucrările de la metroul Drumul Taberei – Universitate au fost întrerupte în luna martie, după ce muncitorii au găsit ruinele unei crame, în zona Răzoare.

La momentul respectiv, directorul Metrorex, Gheorghe Udriște a declarat pentru Pro Tv, că vestigiile descoperite vor fi valorificate, declarând că ruinele nu vor fi demolate, ci vor fi reabilitate, astfel încât în noua stație de metrou de la Academia Militară va exista o cramă, unde doritorii vor putea să deguste și să cumpere vin.

"Există intenţia de a fi păstrate, ca şi la pivniţele identice, de alături, de la Crama Panduri”, a declarat pentru Agerpres Mănucu-Adameșteanu, responsabilul științific al șantierului arheologic. El a spus că vor cerceta această pivniță, după ce se va termina turnarea peretului mulat de la stația de metrou și, după ce are siguranța că se poate lucra la șapte-opt metri adâncime.

"O voi goli, voi vedea cât de mare este şi ce se află în ea şi abia atunci voi putea să am o idee formată", a spus arheologul.

Gheorghe Mănucu-Adameşteanu susţine că, potrivit informaţiilor preliminare, descoperirile rezultate în urma săpăturilor la viitoarea staţie de metrou Academia Militară provin de la o pivniţă de secol XX.

"Am informaţii preliminare care să îmi permită să datez această tehnică", a spus arheologul, care a precizat că, având o deschidere foarte mare, cărămida recuperată din bolta descoperită este una de secol XX, fiind vorba de o pivniţă pentru depozitarea vinului şi nu de un tunel, aşa cum au circulat în zonă o serie de "poveşti cu haiduci ai lui Tudor Vladimirescu".

crama panduri.jpg

"Ca în orice poveste, se pare că există un sâmbure de adevăr. Existau nişte pivniţe în care se ascundeau aceşti haiduci. Din păcate pentru mine, ca arheolog, aceasta este o pivniţă nouă, de secol XX. (...) Deci nu au cum să fie nici pivniţe domneşti şi nici lucruri mai vechi, din nefericire pentru mine", a spus Gheorghe Mănucu-Adameşteanu.

În cazul în care vor fi descoperite vestigii istorice cu potenţial turistic, acestea ar putea fi valorificate, potrivit proiectelor Metrorex, însă valoarea istorică a acestora va fi dovedită doar în urma unor investigaţii ulterioare.

Responsabilii arheologici ai constructorului consideră necesară executarea unor sondaje pentru a depista existenţa altor eventuale pivniţe, unde ar putea fi pericol de prăbuşire a utilajelor deoarece se lucrează cu utilaje foarte grele.

Încă de la începutul lucrărilor, autorităţile se aşteptau la posibile descoperiri arheologice, fiind ştiut faptul că în zona Academiei se aflau Cramele Domneşti, construite în vremea lui Tudor Vladimirescu.

Potrivit fostului directorului Metrorex, Gheorghe Udriște, mai multe informații despre această descoperire vor fi publicate la sfârșitul lunii aprilie. Momentan așteptăm cu nerăbdare valorificarea acestui vestigiu descoperit în subteranul Capitalei.

 

Crama Pandurilor

 

Pivniţa de secol XX, descoperită în urma săpăturilor la viitoarea staţie de metrou Academia Militară, nu este singura de acest gen. În anul 2010, în timpul lucărilor pentru amenajarea Grădinii de Vară a Restaurantului Casa Latină, a fost scoasă la iveală o relicvă a Bucureștiului de altădată – o parte din vechile căi de acces subterane din București, studiate de marii noștri istorici și denumite generic – TUNELURILE TIMPULUI.

crama panduri interior.jpg

Crama Pandurilor face parte din bârlogul de odinioară al haiducilor și a fost folosit preț de un sfert de veac de vestiții haiduci ai lui Tudor Vladimirescu –Grozea, Zdrelea, Mărunțelu și Tunsu.

Restaurată complet, în momentul de față, Crama Pandurilor își propune să ofere românilor, dar și străinilor, un meniu bogat, autentic românesc, care să amintească de mesele de odinioară la care se ospătau Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Gheorghe Magheru, Petrache Poenaru sau Anghel Șapte Cai, fiind locul unde, în primul rând, se poate bea un vin bun, obişnuit sau de colecţie, dar şi acela în care oaspetele găseşte o mâncare tradiţională românească de calitate.

Sursă foto: Novanews


Marina Plopeanu

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Localuri

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului eatermagazine
 • Restaurant Tapo

  Tapo  este locul rafinat care aduce impreuna conceptele de creative…

 • Acuarela

  În această sațietate culinară a apărut Acuarela Bufet , dornică…

 • La Madrileña

  La Madrileña este primul Spanish Restaurant & Wine Bar din…

 • Bucataria internationala la domiciliu

  Livram mancare din bucataria internationala la domiciliu sau birou preparata…

Advertisement